Close help

Mälestise koond lehelt saab tutvuda mälestise andmetega. Avada asukoha kaarti, mis tuleb Maa-aameti süsteemist. Vaadata ja avada pilte mälestise kohta.

Mälestise nimi Altarimaal "Aita mind, issand" (Jeesus Gennesareti järvel), 19.saj. (õli, lõuend)
Mälestise registri number 20222
Mälestise tüüp Vallasmälestis
Mälestise liik kunstimälestis
Arvel 27.01.1999
Registreeritud 27.01.1999
Mälestise vana number 37-k

Paikvaatlused(4)

Seisund: hea

Paikvaatluse kuupäev: 13.10.22

Menetleja: Tartumaa nõunik, Inga Raudvassar

Märksõna(8)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus


Muinsuskaitse alla võetud kui kunsti- ja kultuuriloolise tähtsusega 19. sajandi kunstiteos ja saksa kunstniku Wilhelm Carl Junkeri loomingu näide.

Sisestatud: 08.10.2003.

Ajalugu


Muinsuskaitse all alates 1928. a. (reg. nr. 104); alates 1982. a.,

Sisestatud: 07.04.2009.

Aruanded


Restaureerimis-konserveerimisetööde aruanne. 1995 (paikneb MKA arhiivis)

Sisestatud: 05.08.2015.

Vallasmälestise kirjeldus


Materjal: õli, lõuend.
Tehnika: õlimaal.
Autor, valmistamise koht: Tõenäoliselt on tegu saksa kunstniku Wilhelm Carl Junkeriga
Dateering: 1877
Mõõtmed: u 250 x 160 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): pildi all paiknev saksakeelse piiblitekst: “Matthäi 14, v. 30 u. 31. Herr hilf mir: Jesus aber veckte bald die Hand aus und ergriff ihn und sprach zu ihm: O du Kleingläubiger, warum zweifellest du?”.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): 1902. aastal ilmunud kihelkonna ajalugu käsitleva brošüüri teateil on realistlikus laadis teose maalinud Dresdeni kunstnik Junker 1877. aastal. Tõenäoliselt on tegu saksa kunstniku Wilhelm Carl Junkeriga, kes osa oma elust veetis Dresdenis. Krahv Manteuffel kinkis maali kogudusele oma ema mälestuseks.

Maal illustreerib Matteuse evangeeliumist pärit kirjakohta (Mt 14, 30-31), kus kirjeldatakse Jeesust kõndimas Gennesareti järvel. Kui Peetrus järgis Jeesuse eeskuju, õnnestus tal samuti vee peal kõndida, kuni ta hakkas kartma ja oleks peaaegu uppunud. Maalil ulatabki järveveel seisev Jeesus lainetesse vajunud Peetrusele käe ja ütleb talle: “Sa nõdrausuline, miks sa kahtlesid?”. Jeesus ja Peetrus on esiplaanil, tormisel taustal paistab jüngrite paat, millelt Peetrus oma teekonda üle vee alustas.

Altarimaal on kujult nelinurkne, mahutades nii ümarkaarse pildi kui selle all paikneva saksakeelse piibliteksti. Maal on raamitud tagasihoidlikult nikerdatud puitraamiga, mis on kaetud musta õlivärviga ja kullatud.

Maal sattus 1979. aastal varguse ohvriks, mil ta lõigati raamist välja ja keerati rulli. Hiljem teos leiti ja oli kuni aastani 1983. aastal deponeeritud Tartu Ülikooli Klassikalise Muinasteaduse Muuseumi. Vahepealsetel aastatel oli maal hoiul Eesti Riikliku Kunstimuuseumi restaureerimisosakonnas. 1995. aastal restaureeriti maal Ennistuskojas “Kanut”.

Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane

Sisestatud: 07.04.2009.