Mälestise nimi Kroonlühter kolmekümne kuue tulega, 19.saj. (malm, pronksvärv)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Materjal: pronksvärv, valutsink.
Autor, valmistamise koht: Ed.Drossi ettevõte, Tartu
Dateering: 19. saj. II pool
Mõõtmed: -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Lühter on pseudogooti stiilis, valmistatud 19. saj. II poolel. Kuuekandiline arhitektoonilise lahendusega tüves on suhteliselt lühike, ühe krooniga allosas. Ehisdetailidena on kasutatud gooti arhitektuurist laenatud kaunistuselemente. Kolm tüvest liigendavat simssi on ehitud ristlillikute, kaarte ja rippkonsoolidega, tüvese lõpetab paisutatud ülaosaga nupp. Tüvese alumise simsi külge kinnitub kuus põhihaara. Iga põhihaar kannab kuut küünalt, millest viis on väikeste lisahaarade abil paigutatud ümber keskel pisut kõrgemal asetseva kuuenda küünla. Nii põhi- kui lisahaarad on kaunistatud viinapuumotiividega. Lisahaarade lahknemiskoht on taas kujundatud kaarte ja rippkonsoolidega ning väikese nupuga. Rasvataldrikud on kettakujulised, sisse pressitud ornamendiga, küünlapiibud kuuekandilised ja suhteliselt laia servaga.
Lühter ei ole seatud elektrile.
Asukoht: pikihoones idapoolseim.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane

Lühter on valmistatud Ed.Drossi töökojas,Kursi kirikus on sellest seeriast suurim lühter (näiteks 1902.a. kataloogis artikkel nr. 6).
(Ü.Jukk)