Mälestise nimi Portaal, 1410 (paas)

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Ehitis, Hoone, Portaal.

Mälestise tunnus

Gooti portaal, Tallinna omapärase keskaegse raidkivikunsti ja paearhitektuuri iseloomulik ja esinduslik näide

Kirjeldus

1410. aastal endise hoone ümberehitamisel Suurgildi esindushooneks loodud teravkaarne portaal on selge ja lihtsa vormiga.

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, Tallinn
Mõõtmed: 303 x 416 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Portaali on korrastatud 1980-ndate aastate teisel poolel, kui peauksele lisati endisaegse etiku arvatava kuju järgi rekonstrueeritud etik
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Profileeritud silluskaar on kaheastmeline. Talum on kolmeosaline. Portaali kompositsioonilise ülesehituse eeskujuks on olnud Tallinna raekoja portaal (valminud 1404). Portaali materjal, paekivi pärineb Tallinna Lasnamäe kivimurrust ja on murtud eriliselt selleks sobivast kihist