Mälestise nimi Krutsifiks, 19.saj. (valutsink, alumiiniumvärv, fig. pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese.

Tehnika: kullatud, valatud.
Autor, valmistamise koht: Ed.Drossi ettevõte, Tartu
Dateering: 20.saj. algus
Mõõtmed: h 123,5 cm, laius 50 cm, figuuri h 33,5 cm, laius 26 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Krutsifiksi risti- ning kabjaosa osa on valatud tsingist ja kaetud alumiiniumvärviga, Kristuse figuur on valatud pronksist ja kullatud. Kujunduses on kasutatud gootikale iseloomulikke elemente – ristihaarad lõpevad neliksiirudega, rist toetub sakilise servaga simsile, mida kaunistavad rippkonsoolid ja teravkaared. Ristialuse ja kabja vahel paikneb kuuetahuline vahemuhv. Kabi koosneb kahest eri nurga all üksteise peale asetatud profileeritud servaga kuustahukast. Figuuri kohale on kinnitatud pronksist valatud embleem “INRI”.
Asukoht: altaril.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane

Krutsifks on analoog Drossi 1902.a. kataloogis leiduvale näidisele nr. 66. Varasemas kataloogis sobivat näidist ei leidu. Seetõttu on õigustatud krutsifiksi dateerimine 20.saj. algusesse (ilmselt hangitud koos altariküünlajalgadega).
(Ü.Jukk)