Mälestise nimi Ikoon "Kristus Kõigevalitseja", 19.saj. (tempera, puit)

Mälestise tunnus

Ikoon omab religioosset, kunstilist ja kultuuriloolist väärtust, olles tõenäoliselt maalitud mõne Peipsiäärse, Raja ikoonimaalitöökojas väljaõppe saanud ikoonimaalija poolt.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1973. a.
Ikoon varastati 27/28. juunil 1999.a., kuid saadi hiljem tagasi.

Tehnika: temperamaal.
Dateering: 19. saj.
Mõõtmed: 71,3 x 60,7 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon "Kristus Kõigevalitseja" ("Господь Вседержитель") on maalitud ajaloolisest traditsioonist lähtuvalt - süro-palestiinalike näojoontega. Ristiga nimbusel on kreeka tähed OwN, mis tähistavad nimetust "See, kes on" või "Olev" (Piiblis 2 Mo 3,14 jg.). Ikooni ülanurkades on Kristuse initsiaalid IC XC. Käes hoiab Kristus Matteuse evangeeliumi koha pealt avatud Piiblit (vt. Mt 11,28). Ikooni veeristel on kaks väikest kaitsepühaku figuuri : vasakul kuningas Taavet, paremal püha Anna.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane