Mälestise nimi Rist, P.M.Sofronov, 1928 (tempera, puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Maal, Ikoon.

Mälestise tunnus

Rist on religioosse, kunstilise ja kultuuriväärtusega, olles ühest küljest näidiseks vanausuliste palvemaja sisustusest ning kuuludes teisalt Peipsi äärest pärineva nimeka ikoonimaalija Pimen Sofronovi tööde hulka.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1988. a.

Tehnika: temperamaal.
Autor, valmistamise koht: Pimen Sofronov, Raja
Mõõtmed: 144,5 x 83,5 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Tagaküljel tekst: "Сей крест дарствуется на память: от имени Андрея Александровича и Ефросинии Федоровны Смолкиных.
Работал П. Софронов и Поставлен марта КВ-го АЦКИ года".
КВ tähistab vanaslaavi tähtedega kirjutatud numbrit 22,
AЦКИ - daatumit 1928.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Risti maalinud Pimen Maksimovitš Sofronov (1898 - 1973) oli Rajal tegutsenud G. Frolovi ikoonimaalitöökoja üks nimekamaid maalijaid, kes sarnaselt Froloviga omandas rahvusvahelise tuntuse. Rist on kaheksaharuline. Selle keskmes paikneb ristilöödud Kristuse kuju. Risti tipus on rätt Kristuse palge käteloominguta kujuga, selle all kummardavad kaks kaetud kätega väikest inglit. Ristilöödu jalge all olevale põikpuule on maalitud Jeruusalemma linna majad. Risti keskmes on lühendid sõnadest “Aukuningas Jeesus Kristus Jumala poeg" ("Царь Славы
Иисус Христос Сын Божии"). Inglite juures on märge "Issanda inglid" ("Ангелы Господни"). Kristuse põlvede kõrval on sõna NIKA
(kreeka k. "võitja"). Risti tagakülje ülaosas on sõnad : "Царь Славы Слава Гди Кресту Твоему и Воскресению".
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane