Mälestise nimi Evangeelium, 1634 (sametköide, messingpanused)

Kunst, Materjal, Paber, Metall, Samet, Objekt, Käsikiri/Trükis, Kirikuraamat.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1988. a.

Materjal: messing, samet, paber.
Tehnika: trükis.
Mõõtmed: 33 x 22,7 x 8,2 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Raamatuploki seljale löödud tempel: "Eesti Ap-Õigeusu Kiriku Mustvee Kolmainu Jumala kogudus Mustvee Pikk tn. 8 preester Peeter Obers 3. veebr. 1939". Veel üks tempel leheküljel THS (356): "Eesti Ap-Õigeusu Kiriku Mustvee Kolmainu Jumala kogudus".
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Evangeelium on trükitud ja illustreeritud gravüüridega. Köide on kaetud tumepunase sametiga, esikaanele on needitud 5 messingist valatud panust. Keskmisel messingpanusel on kujutatud Kristus ristil koos leinajatega risti all, nurgapanustel on nelja evangelisti kujutised. Raamatu tagakülg on varustatud 4 messingnupuga, millele raamatut on võimalik toetada. Säilinud on vaid üks nuppudest. Tagakaane keskossa on monteeritud gravüür ikooniga "Jumalaema Jeruusalemma kuju". Raamat on olnud suletav kahe ornamenteeritud messinglukkumiga.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane