Mälestise nimi Ikoon "Nikolai Imetegija", G.Frolovi töökoda, 20.saj. I pool (tempera, puit)

Muinsuskaitse all on ikoon tänu oma kunsti- ja ajalooväärtusele.

Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: G. Frolovi töökoda
Dateering: 20.saj. I pool
Mõõtmed: vm. 141,5 x 110 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon on maalitud temperavärviga teravatipulise ümardatud nurkadega ülaosaga puittahvlile. Ikoon pärineb G. Frolovi töökojast ja on maalitud 20. sajandi I poolel (ÜRTUI hinnangul täpsemalt 20. saj. I veerandil, vt. nimekiri 1982/66).
Ikoonil on kujutatud püha Nikolai Imetegija ("Св. Николай Чуботворец" pa1e. Püha Nikolai oli 4. sajandil Myra linnas piiskop. 19. sajandil on kujutatud tema elulugu, kuid see ei sisalda ajaloolisi fakte, vaid ainult imetegusid. Võib olla on põhjuseks see, et ta sai piiskopiks väga ootamatult ja see üllatas inimesi. Nikolaid on peetud valdavalt kaupmeeste ja meresõitjate kaitsepühakuks, Venemaa1 on ta üks armastatumaid pühakuid. Tema rahva1ähedus võib olla põhjendatud sellega, et legendides päästab ta hädalisi sageli pigem isikliku sekkumisega kui eestpalvetega. Nikolai mälestuspäev on 6. detsembril (vkj. 19. dets.).
Püha Nikolai on ikooniI kujutatud tüüpikonograafia kohaselt. Ta1 on kõrge laup, lühike habe ja sügavast vaimsusest kõnelevad näojooned. Pisut on näha ka rõivaid - sügavsinist tikitud kaelusega rüüd ja kaelas olevat ristidega omofori. Pühaku pead ümbritsev kullatud nimbus on ääristatud erepunase randiga. Palge rohekaspruun värvitoon ühineb sujuvalt ikooni fooni moodustava oliivrohelisega.
Asukoht: kirikuruumis vasakul kliirosel.

Kasutatud kirjandus:
1) Piibel. Finnish Bible Society, 1989.
2) Suur Piibel. Tartu, 1938. Faksiimile: “Otava”, 1989.
3) Õigeusu kiriku kalender 1994. Tallinn: Eesti Õigeusu Valitsus, 1993.
6) Tschižewskij, Dmitrij. The Icons of St. Nick. (Pictoral Library of Eastem Church Art. Vol. 5.) Recklinghausen: Catholic Art Book Guild, 1964.