Mälestise nimi Ikoon "Tessaloniki Demetrios", G.Frolovi töökoda, 20.saj. I pool (tempera, vineer)

Kunst, Materjal, Vineer, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: G. Frolovi töökoda
Dateering: 20. saj. I pool
Mõõtmed: 53,7 x 21,8 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon on maalitud temperavärvidega vineeritahvlile ja pärineb G. Frolovi töökojast, olles maalitud 20. sajandi I poolel (ÜRTUI hinnangul täpsemalt 20. saj. I veerandil, vt. nimekiri 1982/80).
Ikoonii on kujutatud Tessaloniki sõdurpühakut - märter Demetriost („Св. мученик Дмитрий Солунский”),. Demetrios elas 3.- 4. sajandi vahetusel ja oli Tessaloniki sõjaväe komandöri ainus poeg. Kui isa suri, määras keiser Maximianus Demetriose sõjaväge juhtima ja andis käsu jälitada ning tappa Tessaloniki linna kristlasi. Demetrios oli aga ise ristiusku pöördunud, mistõttu ta ei täitnud keisri korraldust, vaid kuulutas selle asemel avalikult oma usku. Nüüd heideti ta vangikongi, kus ta meelt pidi parandama. Kui aga Demetrios oma usutunnistusest ei loobunud, käskis keiser ta hukata. Sõdurid tungisid kongi, kus Demetrios parajasti palvetas ja surmasid ta piikidega. Kirikukalender nimetab pühaku surma-aastaks umbkaudu aastat 306 p. Kr. ja tähistab Demetriose mälestuspäeva 26. oktoobril (vkj. 8. nov.).
Ikoonil on kujutatud hellenistlikes sõdurirõivais noor mees, kaenla all mõõk ja teises käes piik. Ta kannab heleroosat lühikest tuunikat, oliivrohelist soomussärki ja helerohelist lühikest mantlit, jalas on tal oranžikaspunased säärsaapad. Ikooni taust on sinepivärvi, maapind, millel pühak seisab - tumepruun.

Kasutatud materjalid:
1) Piibel. Finnish Bible Society, 1989.