Mälestise nimi Ikoon "Novgorodi ülempiiskop Joann", G.Frolovi töökoda, 20.saj. I pool (tempera, puit)

Muinsuskaitse all on ikoon tänu oma kunsti- ja ajalooväärtusele.

Muinsuskaitse all alates 1988. a., kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 10 III 16 k-33.

(Kirjelduse koostas Külli Erikson 2003. aastal.)

Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: G. Frolovi töökoda
Dateering: 20. saj. I pool
Mõõtmed: 107,5 x 42,5 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon on maalitud temperavärvidega teravatipuliseks lõigatud puittahvlile. Ikoon pärineb G. Frolovi töökojast ja on maalitud 20. sajandi I poolel (ÜRTUI hinnangul täpsemalt 20. saj. I veerandil, vt. nimekiri 1982/104).
Ikoonil on kujutatud Novgorodi ülempiiskop Johannese (Св. Иоанн Новгородский). Johannes oli munkpreester, kes otsustas Novgorodis rajada Jumalaema Kuulutusele pühitsetud kloostri. Kui kloostri asutamine majandusraskustesse takerdus, palus Johannes Jumalaemalt abi. Nägemuses sai ta kinnitust, et abi tuleb ja koguni suuremal hulgal, kui Johannes paluda oli osanud. Samal päeval seisis kloostri ees hobune, kelle sadulakotid olid täis kuldmünte. Kui kuld maha laaditi, kadus hobune kiiresti. Pärast Novgorodi toonase ülempiiskopi surma sai Johannes tema mantlipärijaks. Johannesele omistatakse imetegu Jumalaema ikooni abil. Novgorodi konfliktis teiste Venemaa vürstiriikidega oli Johannes saanud vaimus juhise võtta Jumalaema ikoon ja minna sellega linnamüürile. Kui ta oli seda teinud, laskus vaenuvägede üle pimedus ja need asusid segaduses hoopis üksteist ründama. Lahing lõppes Novgorodi võiduga. Ülempiiskop Johannes suri aastal 1186 ja tema mälestuspäeva pühitsetakse 7. septembril (vkj. 20. sept.).
Ikoonil on kujutatud Novgorodi Johannese täisfiguur. Pühak on kujutatud helepruunis valgekapuutsilises mungarüüs, mille peal on purpurpunane valgete ääristega feloon ja ristimärkidega pruun omofor. Käes hoiab piiskop suletud kirjarulli. Nimbus on kullatud.
Asukoht: koridoris.

Kasutatud materjalid: