Mälestise nimi Ikoon "Halvatu terveksravimine", G.Frolovi töökoda, 20.saj. I pool (tempera, vineer)

Kunst, Materjal, Vineer, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Autor, valmistamise koht: G. Frolov, G. Frolovi töökoda
Dateering: 20. saj. I pool
Mõõtmed: vm. 148 x 117 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Kulunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon on maalitud temperavärvidega vineeritahvlile, pärineb G. Frolovi töökojast (autor G. Frolov) ja on maalitud 20. sajandi I poolel (täpsemalt 20. saj. I kolm., vt. ka ÜRTUI nimekiri 1982/121). Ikoon kuulub G. Frolovi hilisemasse loomeperioodi.
Ikoonil on kujutatud stseeni, kus Kristus tervendab halvatud mehe ("Исцеление расслабленного"). Halvatu tervendamisest kui ühest Jeesuse imeteost jutustavad oma evangeeliumides nii Matteus,. Markus kui ka Luukas. Ikoonil kujutatu toetub kirjakohale Matteuse evangeeliumist, kus räägitakse Jeesuse saabumisest Gennesareti järve taga asuvasse linna, kannul imetegusid saatev rahvahulk (Mt 9, 1 jj.). Kuuldus tema imetegudest käis tema eel - nii toodi Jeesuse ette kohe voodis lamav halvatud mees. Jeesus kiitis tema saatjate usku ja lubas mehele tema patud andeks anda. Nüüd tekkis kirjatundjate hulgas kahtlejaid, kes ütlesid, et Jeesus pilkab selliseid asju lubades Jumalat. Kui Jeesus nende mõtteid nägi, otsustas ta nende usku kinnitada ja ütles mehele: "Tõuse üles, võta oma voodi ja mine koju!". Mees tõusisb rahvahulga imestuseks. Seepeale andsid pealtvaatajad Jumalale au, et see oli Jeesusele andnud sellise meelevalla. Ikoonil on kujutatud tervenenud halvatu, kes on selga võtnud oma voodi. Jeesus seisab tema ees ja õnnistab teda, rahvahulk jääb Jeesuse selja taha. Stseeni taustal on näha kaljud, Gennesareti järv ja linnamajad.
Kasutatud värvitoonid on valdavalt roosakad ja sinakad, sekka ka kahvaturohelist. Ikooni taust on pruunides ja beežides toonides.
Asukoht: kirikuruumis lääneseinal.

Kasutatud kirjandus: