Mälestise nimi Ikoon "Kristus ristil", 19.saj. (tempera, puit)

Muinsuskaitse all on ikoon tänu oma kunsti- ja ajalooväärtusele.

Tehnika: maalitud.
Dateering: 19. saj.
Mõõtmed: 36,5 x 31 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Koikahjustused, servad kulunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon on maalitud temperavärvidega puidutahvlile. Maalistiil meenutab Venemaa põhjapiirkondades 18.-19. sajandil ikoonimaali iseloomustanud stiili, mistõttu võib oletada, et ikoon pärineb 19. sajandist (vt. ka ÜRTUI nimekiri 1982/127).
IkooniI on kujutatud ristilöödud Kristus koos leinajatega risti jalamil ("Распятие с предстоящими"). Seda sündmust kirjeldavad Uues Testamendis kõik neli evangelisti (Mt 27,32 jj.; Mk 15,21 jj.; Lk 23,26 jj.; Jh 19,17 jj.), aga need jutustused erinevad üksikasjades märgatavalt. Maalijat on inspireerinud kirjakoht Johannese evangeeliumist, kus öeldakse, et risti kõrval seisid Jeesuse ema Maarja ja jünger, keda ta armastas ehk Johannes (Jh 19, 26). Ikooni keskmes seisab Kolgata mäel ehk Pealuu asemel 8-haruline rist. Sellele on naelutatud Jeesus, kellelt on ära võetud riided. Risti ülemisel põikpuul on lühendid sõnadest Царь Господь, keskmisel põikpuul lühendatult - Иucyc Xpucmoc, alumisel, viltusel põikpuul kreekakeelne sõna - ника, mis tähendab võitjat . Kahel pool risti on maasse torgatud oda ja käsnaga piik, mille abil Jeesuse kannatusi kergendati. Risti all koopas asub Aadama - esimese ja ühtlasi esimesena patustanud inimese kolp. Kahel pool risti seisavad leinajad. Vasakul on Maarja Magdaleena ja Jumalaema, paremal - evangelist Johannes ja sõdur Longinus. Risti taustal seisavad Jeruusalemma linna müür ja hooned. Ülanurkadest jälgivad stseeni Päike ja Kuu.
Kujutatute rõivaste maalimisel kasutatud värvid on kinaverpunane ja tume oliivroheline, Kristuse rist on pruunikaspunane. Figuurid seisavad kinaverpunasel taustal, pruunikashallil maapinnal.

Kasutatud kirjandus:
1) Piibel. Finnish Bible Society, 1989.