Mälestise nimi Ikoon "Evangelist Matteus", G.Frolovi töökoda, 20.saj. algus (tempera, puit, messingkate kullatud)

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Muinsuskaitse all on ikoon tänu oma kunsti- ja ajalooväärtusele.

Muinsuskaitse all alates 1988. a., kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 10 III 16 k-71.

(Kirjelduse koostas Külli Erikson 2003. aastal.)

Materjal: messing, puit, tempera.
Tehnika: kohrutatud, kullatud, maalitud.
Autor, valmistamise koht: G. Frolov, G. Frolovi töökoda
Dateering: 20. saj. algus
Mõõtmed: 72 x 30,3 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon on maalitud temperavärviga puittahvlile, mida osaliselt katab kohrutatud ja kullatud messingkate. Ümber pühaku pea paikneb ažuume messingnimbus. Ikoon pärineb G. Frolovi töökojast (autor G. Frolov) ja on maalitud 20. sajandi alguses. Ikoon kuulub 1905. aastal pühitsetud ja 1944 tules hävinud vana kiriku ikonostaasi ikoonide hulka (vt. ka ÜRTUI nimekiri 1982/149).
Ikoonil on kujutatud evangelist Matteuse ("Евангелист Матфей") täisfiguur. Matteus on ühe Uue Testamendi evangeeliumi autor (u. aastast 90 p.Kr.). Enne Kristuse järgijaks saamist oli ta Rooma riigiametnik – maksukoguja. Oletatakse, et oma elu lõpul jutlustas ta Etioopias, kus ta ka suri. Matteuse sümboliks on sageli tiivuline inimene, sest ta kirjutab oma evangeeliumis põhjalikult Kristuse lihakssaamisest. Teda kujutatakse alati evangeeliurniraamatuga käes. Kirikukalender tähistab evangelist Matteuse mälestuspäeva 16. novembril (vkj. 29. nov.).
Käesoleva ikooni puhul on tegemist algselt ikonostaasi deesiserea jaoks valmistatud ikooniga. Hellenistlikus tumesinises tuunikas ja tumekollases himationis lühikese habemega pühak on pöördunud vasakule, käes punase kirjaplokiga evangeeliumiraamat, millele osutab teise käega.
Asukoht: ikonostaasi IV reas.

Kirjandus: