Mälestise nimi Ikoon "Kristuse ristimine", G.Frolovi töökoda, 20.saj. algus (tempera, puit)

Muinsuskaitse all on ikoon tänu oma kunsti- ja ajalooväärtusele.

(Kirjelduse koostas Külli Erikson 2003. aastal.)

Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: G. Frolov, G. Frolovi töökoda
Dateering: 20. saj. algus
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon on maalitud temperavärviga puittahvlile ja pärineb G. Frolovi töökojast (autor G. Frolov). Valminud on ikoon 20. sajandi alguses ja kuulub 1905. aastal pühitsetud ning 1944. aastal tules hävinud vana kiriku ikonostaasi ikoonide hulka (vt. ka ÜRTUI nimekiri 1982/181).
Ikoonil on kujutatud Kristus ristimist Jordani jões ("Богоявление Господя нашего Иисуса Христа ). Seda sündmust kirjeldavad Uues Testamendis kolm esimest evangeeliumi (Mt 3,13-17; Mk 1, 9-11; Lk 3,21-22), neist kõige põhjalikumalt Matteus. Jeesus tuli Galileast Jordani äärde, kus Johannes inimesi ristis ja tahtis, et Johannes ka teda ristiks. Johannes, kes teadis, et Jeesus on Messias, tahtis keelduda. Viimaks pidi ta aga siiski järele andma. Kui ristimine oli toimunud, avanesid Taevad, Jumala Vaim laskus tuvi kujul alla ja tuli Jeesuse peale. Samas kostis taevast hääl, mis ütles: "Vaata, see on minu armas Poeg, kellest mul on hea meel!".
Ikooni keskmes voolab Jordani jõgi, mille sügavsinistes voogudes seisab riieteta Kristus, ristikujuline nimbus ümbritemas pead. Parasjagu kummardub kaldalt Tema kohale roosas tuunikas ja kahvatusinises mantlis Ristija Johannes, kastes teda ristimisveega. Jõe vastaskaldal seisavad juuresviibivate diakonitena kolm kaetud kätega inglit. Inglite rõivad on eredat punast ning rohelist värvi. Stseeni kohal on avatud kullatud ruumiga Taevas, kust toimuvat jälgib valges rüüs Jumal-Isa. Tema on eristatav kaheksaharulise tähega nimbuse kaudu. Käes hoiab ta maakera, mis sümboliseerib Tema maailmavalitseja staatust. Maakera on jaotatud kolmeks vastavalt tollal teadaolevale kolmele rnaailmajaole - Aasia, Euroopa ja Aafrika. Teise käe on tõstnud õnnistama Taevasest sfäärist laskub Jeesuse peale Püha Vaim tuvi kujul, sakuti kaheksaharulisest nimbusest ümbritsetud. Kaheksanurgad on mõlemal juhul kujundatud punase ja kullaga. Stseeni taustaks maalitud kaljud on roosakasbeežid ja erinevates oliivjates toonides, taevas on kujutatud beežina.
Asukoht: ikonostaasi I reas (2).

Kasutatud materjalid: