Mälestise nimi Ikoon "Maarja kuulutus", G.Frolovi töökoda, 20.saj. algus (tempera, puit)

Muinsuskaitse all on ikoon tänu oma kunsti- ja ajalooväärtusele.

(Kirjelduse koostas Külli Erikson 2003. aastal.)

Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: G. Frolov, G. Frolovi töökoda
Dateering: 20. saj. algus
Mõõtmed: 140 x 107 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon on maalitud temperavärvidega puittahvlile ja pärineb G. Frolovi töökojast (autor G. Frolov). Valminud on ikoon 20. sajandi alguses ja kuulub 1905. aastal pühitsetud ning 1944. aastal tules hävinud vana kiriku ikonostaasi ikoonide hulka (vt. ka ÜRTUI nimekiri 1982/184).
Ikoonii on kujutatud "Neitsi Maarja kuulutamist" ("Благовещение"). Tegemist on Piiblist täpselt lähtuva dogmaatilise süžeega, vastav kirjakoht pärineb Luuka evangeeliumist (Lk 1,26 jj.), kus kirjeldatakse peaingel Gabrieli ilmumist Neitsi Maarjale Naatsareti linnas. Ingel kuulutab Neitsile, et see toob ilmale poja, kellele pannakse nimeks Jeesus.
Ikooni parempoolses osas istub massiivsel erekollasel istmel Neitsi Maarja, olles tõstnud pilgu ja käe tema poole pöörduva peaingli suunas. Maarja on rõivastatud tumepunasesse rüüsse, tema pead katab Palestiina abielunaise pealinik maphorion, mille laubal ja õlgadel on kolm neitsitähte. Helerohelises tuunikas ja erepunases kitoonis peaingel Gabriel on tõstnud tervituseks käe. Tema tõstetud tiivad on suured, valkjasrohelist värvi ja kullatud servadega. Ülal on kujutatud taevast sümboliseeriv sakilise servaga poolsõõr, kust toimuvat jälgib kaheksanurkse nimbusega Jumal-Isa. Sõõri serv on helesinine, taust kullatud. Valgeis rõivais Jumal-Isast lähtunud tuvikujuline Püha Vaimu kujutis hõljub Neitsi pea kohal. Ka tuvi on ümbritsetud kaheksanurksest nimbusest. Mõlemad kaheksanurgad on kujundatud punase ja kullaga. Taustal on kujutatud Naatsareti linna hooneid, mis on kaunistatud lill- ja geomeetrilise omamendiga ning maalitud korallpunases ja helerohelises värvitoonis.
Asukoht: ikonostaasi I reas (5).

Kasutatud kirjandus: