Mälestise nimi Ikoon "Ristija Johannese pea", G.Frolovi töökoda, 20.saj. algus (tempera, puit)

Muinsuskaitse all on ikoon tänu oma kunsti- ja ajalooväärtusele.

Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: G. Frolov, G. Frolovi töökoda
Dateering: 20. saj. algus
Mõõtmed: 31 x 26,7 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon on maalitud temperavärvidega puittahvlile ja pärineb G. Frolovi töökojast (autor G. Frolov, pöördel tempel). Maalitud on ikoon 20. sajandi I kolmandiku jooksul (vt. ka ÜRTUI nimekiri 1982/199).
Ikoonil on kujutatud "Ristija Johannese pea maharaiumist" ("Усекновение главы Иоанна Предтечи"). Tegemist on süžeega, mis lähtub Uuest Testamendist, Markuse evangeeliumi 6. peatükist (Mk 6, 14 - 29). Kuningas Heroodes hukkas Ristija Johannese oma vennanaise Heroodiase salasepitsuste tagajärjel. Nimelt oli kuningas lubanud Heroodiase tütrele Salomele täita tema kauni tantsu eest ükskõik millise neiu soovi. Heroodias soovitas neiul paluda Ristija Johannese pead vaagnal. Kuningas sai seda kuuldes väga kurvaks, kuid ei saanud enam oma lubadusest taganeda. Nii raiutigi Johannesel pea otsast ja viidi vaagnal neitsi Salomele, kes selle aga oma emale ulatas.
Ikooni vasakpoolses osas on näha Ristija Johannese hukkamise hetk. Ikooni vasakus servas seisab pisikesel rõdul tema eest palvetav Kristus, ikooni ülaosas on valgel pilvel roosakaspunase taeva taustal valgeis rõivais Juma1- Isa kaheksaharulise nimbusega ümber pea ja maakeraga võimu sümbolina käes. Ikooni parempoolses osas ulatab timukas majauksel seisvale Salomele vaagna hukatu peaga. Ristija Johannese surmapäeva tähistatakse 16. augustil (vkj. 29. augustil).
Ikoonil kasutatud värvitoonideks on karmiinpunane, oliivroheline, sügavsinine, valge ja beež.
Asukoht: ikonostaasi III reas (6).