Mälestise nimi Ikoon "Gregorios Teoloog", G. Frolovi töökoda, 20.saj. I pool (tempera, puit)

Muinsuskaitse all on ikoon tänu oma kunsti- ja ajalooväärtusele.

Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: G. Frolov, G. Frolovi töökoda
Dateering: 20. saj. I kolmandik
Mõõtmed: 62,5 x 26 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon on maalitud temperavärvidega puidutahvlile ja pärineb G. Frolovi töökojast (autor G. Frolov). Maalitud on ikoon 20. sajandi I kolmandiku jooksul (vt. ka ÜRTUI nimekiri 1982/216).
Ikoonil on kujutatud "Vaga Gregorios Teoloog" (Nazianzose Gregorios) ("Св. Григорий Богослов"). Gregorios elas umbes aastail 329 - 390 Kappadookias Nazianzoses. Ta oli piiskopi poeg. Aastal 360 ristiti ta ristiusku ning temast sai preester. 380. aastal pidas ta Konstantinoopoli piiskopina oma nn. 5 teoloogilist kõnet, tänu millele tõusiski ta 4. sajandi tähtsamate kirikuisade hulka. Gregorios Teoloogi mälestuspäeva tähistab kirikukalender 30. jaanuaril (vkj. 12. veebruaril).
Ikoonil on kujutatud vasakule pöördunud roosakaspunases preestrirüüs ja he1esinises mantlis habetunud pühak. Mantli peal kannab ta heleroosat omofori, käes hoiab kuldkaanelist punase kirjaplokiga evangeeliumiraamatut.
Asukoht: kirikusaali idaosas põhjaseinal.

Kasutatud materjalid:
1) Piibel. Finnish Bible Society, 1989.
2) Suur Piibel. Tartu, 1938. Faksiimile: “Otava”, 1989.
3) Õigeusu kiriku kalender 1994. Tallinn: Eesti Õigeusu Valitsus, 1993.
6) Andresen, C., Ritter, A. M. Kristluse ajalugu I/1. Tartu: Greif, 1998, lk. 101-102.
7) Biographien. - Das ökumenische Heiligenlexikon. - http://heiligenlexikon.de, kasut. 15. 08. 2003.