Mälestise nimi Ikoon "Vaga Niilos Paastuja", G. Frolovi töökoda, 20.saj. I pool (tempera, vineer)

Kunst, Materjal, Vineer, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: G. Frolov, G. Frolovi töökoda
Dateering: 20. saj. I kolmandik
Mõõtmed: 53,8 x 22,7 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon on maalitud temperavärvidega vineeritahvlile. Ikoon pärineb G. Frolovi töökojast (autor G. Frolov) ja on maalitud 20. sajandi I kolmandiku jooksul (vt. ka ÜRTUI nimekiri 1982/225).
Ikoonil on kujutatud "Vaga Siinai Niilos Paastuja" ("Прп. Нил Синайский"). Sellel kujutatud pühak elas 5. sajandil, olles sündinud Konstantinoopolis. Ta oli püha Johannes Teoloogi õpilane. Niilos oli esmalt perekonnainimene ja tegi ka edukat karjääri linna prefektina. Mõne aja möödudes selgus aga, et neil on raske elada ilmalikku elu ja nii otsustati abielu lahutada ja end Jumala teenimisele pühendada. Naine ja tütar lahkusid ühte Egiptuse nunnakloostrisse, Niilos koos pojaga aga Siinaile eraldusse. Munk Niilos elas sel moel 40 aastat paastudes, töötades ja palvetades. Üksinduses kirjutas ta palju, tema teosed saavutasid tuntuse kindla õigeuskliku vaimsuse tõttu. Vaga Niilos Paastuja mälestuspäeva tähistab kirikukalender 12. novembril (vkj. 25. novembril).
Täisfiguurina kujutatud pühak kannab mungarõivaid - pikka helepruuni rjassat, sinakashalli epitrahelit ja ristimärkidega kaunistatud kapuutsiga ploomivärvi mungamantlit. Käes hoiab ta avatud kirjarulli, mille teksti lugemine ikooni kõrge asukoha ja täiendava uurimise võimaluse puudumise tõttu teostamata jäi. Ikooni taust on beež, maapind tumeroheline.
Asukoht: ikonostaasi IV reas (13).

Kasutatud materjalid: