Mälestise nimi Ikoon "Kuningas Taavet", G.Frolovi töökoda, 20.saj. I pool (tempera, puit)

Muinsuskaitse all on ikoon tänu oma kunsti- ja ajalooväärtusele.

Tehnika: nikerdatud, maalitud.
Autor, valmistamise koht: G. Frolov, G. Frolovi töökoda
Dateering: 20. saj. I kolmandik
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Tumenenud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon on maalitud temperavärviga nikerdatud ülaosaga puittahvlile, pärineb G. Frolovi töökojast (autor G. Frolov) ja on maalitud 20. sajandi I kolmandiku jooksul (vt. ka ÜRTUI nimekiri 1982/229).
Ikoonil on kujutatud kuningas Taavet ("Царь Давид"). Kuningas Taavetist kirjutavad Vana Testamendi raamatud (1 Sa 16 jj., 1 Ku 2 jj., 1 Aj 11-29). Tema esiemaks oli Rutt (vt. Ru 4). Taavet oli lihtne karjus, kes tuli kuningas Sauli õukonda ja omandas seal kõrge positsiooni vaid tänu oma isklikele omadustele. Pärast Sauli surma võiti Taavet Iisraeli kuningaks. Tema valitsusajal aastail 1004 - 965 e.Kr. tsentraliseeriti Iisraeli riik ja loodi sellele tugev sõjavägi. Taaveti juhtimisel vallutati Jeruusalemm, millest sai pealinn ja usukeskus. Taaveti ajast pärineb esimene Messia ( salvitu - kr. k. Kristus ) ilmumise tõotus, kes pidi põlvnema Taaveti soost. Seda tõotust kordasid mitmed VT prohvetid, kuni see UT -s reaalsuseks sai. Kuningas Taavetile omistatakse ka lauliku kuulsus, mitmed Psaltri laulud on omistatud Taavetile.
Kolmveerandfiguurina kujutatud vasakule pöörduv kroonitud keskealine mees kannab karmiinpunast tuunikat ja sellel rohekassinist mantlit. Käes hoiab ta avatud kirjarulli, mille teksti lugemine ikooni kõrge asukoha tõttu raskendatud on. Ikooni taust on beež.
Asukoht: ikonostaasi V reas (4).

Kasutatud materjalid: