Mälestise nimi Ikoon "Apostel Filippus", G.Frolovi töökoda, 20.saj. I pool (tempera, vineer)

Kunst, Materjal, Vineer, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Autor, valmistamise koht: G. Frolovi töökoda
Dateering: 20. saj. I kolmandik
Mõõtmed: ligipääsmatu asukoha tõttu mõõtmata
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Oluliselt tumenenud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon on maalitud temperavärviga vineeritahvlile. Ikoon pärineb G. Frolovi töökojast ja on maalitud 20. sajandi I kolmandiku jooksul (vt. ka ÜRTUI nimekiri 1982/235).
Ikoonil on kujutatud apostel Filippuse ("Агиос Апостол Филипп") täisfiguur. Apostel Filippus oli üks Jeesuse 12 jüngrist, kes evangeeliumides leiab mainimist harva. Pärast Kristuse surma ja ülestõusmist alustas ta evangeeliumi kuulutamist Sküütias, kuhu jäi paljudeks aastateks. Legendi järgi oli Filippus läinud Hierapolise linna, mille elanikud kummardasid ühte suurt madu. Risti abil sundis Filippus mao lahkuma, kuid see jättis minnes endast järele nii mürgise hinguse, et paljud inimesed surid, sealhulgas kuninga poeg. Taas risti abil äratas Filippus nooruki ellu. Mao preestrid said aga Filippuse sekkumise pärast vihaseks ja hukkasid ta. Tavaliselt on Filippusel tema martüüriumi tunnusena käes kepp, mille otsa on kinnitatud rist. Kirikukalender tähistab apostel Filippuse mälestuspäeva 14. novembril (vkj. 27. nov.).
Käesoleval ikoonil on kujutatud hellenistlikus sinises tuunikas ja punases himationis noor, habemeta apostel, kes hoiab paremas, tõstetud käes suletud kirjarulli Jumala Sõnaga. Teise käe on ta varjanud rüüservaga.
Asukoht: kirikuruumi idaosas ikonostaasi ees laes (1).

Kirjandus: