Mälestise nimi Ikoon "Uskumatu Toomas", G.Frolovi töökoda, 20.saj. algus (tempera, puit)

Muinsuskaitse all on ikoon tänu oma kunsti- ja ajalooväärtusele.

Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: G. Frolov, G. Frolovi töökoda
Dateering: 20. saj. I kolmandik
Mõõtmed: 35,5 x 30,6 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon on maalitud temperavärvidega puittahvlile, pärineb G. Frolovi töökojast (autor G. Frolov) ja on maalitud 20. sajandi I kolmandiku jooksul (vt. ka ÜRTUI nimekiri 1982/98).
Ikoonil on kujutatud evangeeliumistseen "Apostel Tooma veenmine" ("Уверение святого апостола Фомы"). Stseen illustreerib Kristuse ülestõusmise järel toimunud sündmust, mida evangelistidest kirjeldab üksnes Johannes (Jh 20, 24-29). Toomas oli üks Jeesuse kaheteistkümnest apostlist, keda hüüti ka Kaksikuks. Sageli nimetatakse Toomast ka Uskmatuks Toomaks, kuna ta ei uskunud Kristuse ülestõusmist kaaslaste juttude põhjal, vaid tahtis Jeesust oma silmaga näha ja käega katsuda. Kui siis jüngrid kaheksa päeva hiljem jälle koos olid, tuli Jeesus taas nende juurde, käskis Toomal käe panna oma küljehaava sisse ning ütles talle "Ära ole uskmatu, ole usklik!". Nüüd jäi Toomas teda uskuma.
Ikoonil on kujutatud selle jüngri maja, kus Jeesuse järgijad kogunesid. Stiliseeritud hoone on kõrgusesse venitatud kujuga ja kaetud ornamendiga Hoone kõrval on kaarjas ¬ornamenteeritud piire, mis peab tõenäoliselt kujutama aeda ja märkima, et tegevus toimub maja hoovis. Hoone ees keskel seisab madalal aujäIjel ülestõusnud Jeesus, kes parasjagu lubab Uskmatul Toomal käe oma küljehaava sisse panna. Kahel pool seisavad apostlid ja evangelistid (v. a. Markus), kes kõik osutavad toimuvale käega – žest, mis just nagu ütleks: Näed nüüd! Ja sina ei uskunud!". Apostlite nimbused on korralikult varustatud nende nimedega. Vasaku1 seisavad Filippus, Siimeon, Andreas, Jakoobus Alfeuse poeg ja Bartholomeus, paremal- Peetrus, Matteus, Jakoobus Sebedeuse poeg, Johannes, Luukas ja Juudas Jakoobus Noorema vend.
Ikooni valitsev põhitoon on eresinine. Kristuse rõivad on kujutatud tavapäraselt sinise ja korallpunase värviga. Sinisele põhitoonile lisavad aktsente apostlite karmiinpunased, oranžikad, roosakad ja pruunikad rõivad. Tausta maalimisel on kasutatud halli ja tumeroosat värvi, maapind, millel kujutatud isikud seisavad, on tumepunane.
Asukoht: kirikusaalis.

Kasutatud materjalid: