Mälestise nimi Ikoon "Apostlid Peetrus ja Paulus", 19.saj. (tempera, puit)

Muinsuskaitse all on ikoon tänu oma kunsti- ja ajalooväärtusele.

(Kirjelduse koostas Külli Erikson 2003. aastal.)

Tehnika: maalitud.
Dateering: 19.sajand
Mõõtmed: 36,2 x 30,6 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Kaetud lakikihiga, maalipind kahjustunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon on maalitud temperavärvidega puittahvlile ja pärineb Moskva ekspertide hinnagul 19. sajandi I poolest. Teisalt - arvesse võttes teostuse nüansse ja maalija probleeme pealkirjade paigutamisel - võib olla ka võimalik, et tegemist on mõne Frolovi õpilase tööga. Sel juhul võiks maalimise aja tõsta hilisemaks - 19/20. sajandi vahetusse (vt. ka ÜRTUI nimekiri 1982/162).
Ikoonil on kujutatud "Apostlid Peetrus ja Paulus ("Св. апостол Петр и св. апостол Павел"). Vasakul seisab apostel Peetrus, käes taevariigi võti. Ta oli koos Jakoobus Vanema ja Johannesega Kristusele üks lähedal seisvamaid jüngreid. Näib, et apostlite seas oli ta eestkõnelejaks. Piibel kirjeldab vendade kalameeste, Siimon Peetruse ja Andrease apostliks kutsumist. Jeesus käskis neil järgneda ja lubas neist teha kalapüüdjate asemel inimeste püüdjad (Mt 4, 18 jj.). Peetruse elust pärast Kristuse lahkumist räägitakse "Apostlite tegude raamatus". Peetrus suri ristiusu nimel Roomas 67. a. ja löödi risti pea alaspidi, kuna ta ei pidanud end vääriliseks surema samal viisil kui Kristus.
Paulus ei kuulunud Jeesuse kutsutud jüngrite hulka. Ta oli Sauluse-nimelise mehena hoopis kristlaste tagakiusajate seas, kui teda ootamatult tabas pöördumine. Nüüd sai ta endale nimeks Paulus ja temast sai 1. sajandil elanud Jeesuse järgijatest kõige tutntum apostel tänu "Apostlite tegude raamatule" ja paljudele väidetavalt tema sulest pärinevatele kirjadele Uues Testamendis. Ka Paulus suri pärimuse kohaselt hukkamissurma, mis viidi läbi keiser Nero tagakiusamiste ajal aastal 64.
Kirikukalender tähistab apostlite Peetruse ja Pauluse mälestuspäeva 29. juunil (vkj. 12. juulil).
Apostel Peetruse rüü on roheline, mantel - kuldne, apostel Pauluse rüü on sinine, mantel ¬kinaverpunane. Kristust ümbritsev pilvesõõr on roosa, Kristus ise kannab punast rüüd ja sinist mantlit. Maapind on roheline, taust ja nimbused kullatud.
Asukoht: lahtiselt ikonostaasi I rea najal.

Kirjandus:
1) Piibel. Finnish Bible Society, 1989.
2) Suur Piibel. Tartu, 1938. Faksiimile: “Otava”, 1989.
3) Õigeusu kiriku kalender 1994. Tallinn: Eesti Õigeusu Valitsus, 1993.
6) Ferguson, G. Märgid ja sümbolid kristlikus kunstis. Akadeemia, 5/1991, lk. 1110-1111, 1113-1114.
7) Heininen, S., Mauranen, M-L. jt. Leeriõpik nr. 3. Kiriku ajalugu ja teave. Tallinn: EELK Konsistoorium, 1990, lk. 14.