Mälestise nimi Ikoon "Ülempreester Aaron", G.Frolovi töökoda, 20.saj. I pool (tempera, puit)

Muinsuskaitse all on ikoon tänu oma kunsti- ja ajalooväärtusele.

Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: G. Frolov, G. Frolovi töökoda
Dateering: 20. saj. I kolmandik
Mõõtmed: 71,5 x 30 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon on maalitud temperavärviga puidutahvlile, pärineb G. Frolovi töökojast (autor G. Frolov) ja on maalitud 20. sajandi I kolmandiku jooksul (vt. ka ÜRTUI nimekiri 1982/5).
Ikoonil on kujutatud ülempreester Aaron ("Агиос пророк Аарон"). Ülempreester Aaronist kirjutatakse Vanas Testamendis 2.,3. ja 4. Moosese raamatus. Aaron oli Moosese vend. Kui Jehoova kutsus Moosese Iisraeli rahva juhiks, kutsus ta tema venna Aaaroni tema prohvetiks (2 Mo 4,16). Hiljem käskis Jehoova Aaroni koos tema poegadega preestriseisusesse pühitseda (2 Mo 28, 1 jj.). Nendest said Jehoova käskude järgi ehitatud kogudusetelgi - Jeruusalemma templi eelkäija - preestrid. Ülempreester Aaronile ütles Jehoova Moosese kaudu õnnistussõnad, mida muudetud pöördumisega ("Issand") kasutatakse tänapäevani: "Jehoova õnnistagu sind ja hoidku sind! Jehoova lasku oma pale paista sinu peale! Jehoova tõstku oma pale sinu üle ja andku sulle rahu!" (4 Mo 6, 22-26).
lkoonil kujutatud kullatud nimbusega mees kannab tikanditega meevärvi tuunikat, tumerohelist dalmaatikat, õlgadele kinnitatud lillakaspunast mantiit ja jalas oranžikaspunaseid saapaid. Peas on tal punase konnakarbiga valge kolmnurkne müts – palveränduri tähis. Viimane vihjab asjaolule, et Aaron lähtus koos Moosesega israeliitide eesotsas Egiptuse vangipõlvest rännakule Tõotatud maale. Käes hoiab Aaron avatud kirjarulli, milles öeldakse: "Minu haljendama löönud sau on eeskuju Neitsile, kellest sündis Kristus".
Asukoht: G. Frolovi. töötoas.

Kasutatud materjalid: