Mälestise nimi Kroonlühter kuue tulega, 20. saj. (metall)

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Metall, Tavametall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Historitsistlik kroonlühter, dekoratiivne Börsi hoonele valmistatud rauast sepisvalgusti, mis ilmestab kogu ajaloolist interjööri

Materjal: raudplekk.
Tehnika: stantsitud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 20. sajandi algus
Mõõtmed: läbimõõt 220 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): teated restaureerimise kohta puuduvad (2003)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kuue tulega kroonlühter, koosneb horisontaalpinnas kahest kuuenurksest ja võrdkülgsest raamist. Alumise suurema raami igas nurgas spetsiaalses kuuenurkses pesas asetseb elektripirn. Valmistatud legendi järgi 20.sajandi algul, kui hoonet kasutati börsina. Valmistatud raudplekist põhiliselt külmtöötluse teel. Kuju vormitud stantsimise teel, detailid omavahel kinnitatud neetidega. Kaetud musta läikiva värviga. Kinnitad raudkettidega lakke võlvi päiskivi servadesse. Valmistatud tõenäoliselt kohe elektrivalgustuse tarbeks. Praegusel ajal puuduvad tulede vahel asunud ripatsid (30 tk), elektripirnide kuju ei vasta kujunduslikult algselt kasutatutele. Asub algsel kohal. Kujunduselt sarnane kroonlühtriga reg. nr. 2068