Mälestise nimi Tornikell, "Ars", 1993 (pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Kell, Tornikell.

Autor, valmistamise koht: "ARS" , Tallinn
Mõõtmed: ø 77 cm, h u. 80 cm.
Märgid (meistrimärgid): Kella küljel on valajate initsiaalid: VK UK
& AK
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Kella külgedele on valatud tekstid.
Ühel küljel on ülal ÄKSI KIRIK 1993. All: VALATUD “ARS” MONUMENTAAL
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tornikell on valatud pronksist. Muinsuskaitse alla on kell võetud tänu oma unikaalsusele. Algselt oli kell valatud Gatšinas 19. sajandil ja kandis küljel kirja: Ev.-luth. Andreas Kirche zu EECKS A.S. LAWROFF in GATCHINA. Kuna kell oli defektne – mõraga ja purunenud servaga, leiti 1990. aastail võimalus see välja vahetada. Tabivere vallavalitsuse initsiatiivil korraldati Tabivere ja Tartu valdades korjandus ning saadud raha eest osteti uus - OÜ-s “Ars”-Monumentaal valatud tornikell. Senine kell anti samuti üle OÜ-le “Ars”-Monumentaal.
Tornikell on kaunistatud horisontaalsete taim- ja geomeetrilise ornamendi ribadega. Kella külgedele on valatud tekstid.
Ühel küljel on ülal ÄKSI KIRIK 1993. All: VALATUD “ARS” MONUMENTAAL. Teisel küljel on valajate initsiaalid: VK UK
& AK
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane.