Mälestise nimi Loona mõisa peahoone

Saaremaale iseloomulik väikemõisa-ansambli härrastemaja.

Kirjeldus

Tüüpilise ühekordse barokkhoone arhitektuuris on kasutatud rohkesti dolomiidist detaile. Hoone on kaetud kõrge poolkelpkatusega. Esifassaadis klassitsistlik kolmnurkfrontoon. Siseruumid paiknevad anfilaadselt. (EA) Viimase remondi käigus on katusele ehitaud vintskapid.

Peahoone - härrastemaja paikneb mõisaansambli sissesõidu tee lõpus, sellest parmal.

Ajalugu

Rajatud 16.saj algul paigale eestikeelse nime andnud Lodede poolt. Peahoone arhitektuuris on loetavad neli põhilist ehitusetappi. Neist varasem keldrid seostud 16.saj algul rajatud vasall-linnusega. Linnuse hävitamisel 16.saj lõpul või 17.saj algul püstitati sinna lihtne võimsa mantelkorstnaga ühekorruseline elamu, millest on säilinud mõned ruumid tagafassaadi pool. Kolmas hoone praeguse ilme suhtes määrav ehitusetapp sai alguse 1785.a. 19.saj l veerandil lisati esifassaadile klassitsistlik kolmnurkfrontoon. (EA)

Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid on tähistatud KKT lisas 1.