Mälestise nimi Pilguse mõisa piirdemüürid väravatega

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Eestis ainulaadsete unikaalsete kiviaedade ja väravate süsteem.

Kirjeldus

Tavatult laiad paekivist piirdeaiad on rajatud tulenevalt mõisahoonete vahelise ala funktsioonist. Seega moodustuvad erineva kasutusega piiratud õued (karja.aed, puuvilja-aed, peahoone esine õu jms) ja nende vahelised paekiviaedadega ääristatud teed. Mõisa keskuse territooriumil on kolm värava ava. I asub peatee alguses, seda tähistavad kaks massiivset krohviga kaetud paekivist nelinurkset posti, mis on kaetud lauast telkkatusega. II on peahoone ette viiva tee alguses, see on krohvitud paekivist astmetena koonduv ehitis, milles on teravkaarne ava ja mis on kaetud osaliselt s-kiviga. III värava ehitis on eelnevalt kirjeldatuga sarnane. Väravaavades olnud väravaid ei ole säilinud. Küll ahaga võib III värava ava müüritises näha pagi jäänust. Mujal kiviaedades ilmselt kunagi puidust ehitatud vanu väravaid säilinud ei ole.

Asukoha kirjeldus

Piirdeaiad asuvad mõisakompleksi territooriumil ning ümbritsevad neid kõigist külgedest. Väravaehitised paiknevad pea-aegu ühel teljel peahooneni viival ja sellest mööduval teel.

Rajatud 19.sajandi algul Berend Woldemar von Aderkase poolt.

Mälestise kaitsevööndi piirid on tähistatud lisas 1.