Mälestise nimi Koguva küla Pärdi talu elumaja

Menetleja: Insener- nõunik, Üllar Alev

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Talukompleks, Elamu, Elumaja, Ehitiste liigid, Elamu, Taluelamu, Elumaja, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Terviklikult säilinud, etnograafiliselt tüüpilise sumbküla, uuema talukompleksi elumaja

Kirjeldus

Ehitatud ajastule iseloomulikult, ilma rehetoa ja rehealuseta. Kelder on ehitatud maja alla, osaliselt on välja ehitatud ka katusekorrus. Ristpalkhoone on kaetud rõhtlaudisega ja värvitud. Sissepääsu ees klaasakendega veranda. Viilkatus kaetud rooga. Katusealuse otsaseina püstlaudade otsad dekoratiivse lõikega.

Ajalugu

Pärdi majapidamine tekkis alles 20. sajandi teisel veerandil, mil Hansu talu läks vendade vahel jagamisele. Maa jaotati võrdselt – mõlemale 35,6 ha. Hoonestuse rajamiseks jäi Hansu talu lähistele maad napiks ja nii kujunes uuele talule suhteliselt väike, külatänavate ja Vanatoa talu hoonetega piiratud õu.
Küla keskel paikneva asendi tõttu, on talu määrav planeeringu kujundajana. Eluhoone ehitati 1921.

Vastavalt lisatud skeemile