Mälestise nimi Pädaste mõisa peahoone

Menetleja: Insener- nõunik, Üllar Alev

Ainus Muhumaal säilinud mõisaansambli härrastemaja.

Kirjeldus

Härrastemaja iseloomustab järelklassitsistlik sümmeetriataotlus, detaile duudorstiil. Hoone on keskosast kahe-, tiibadelt ühekorruseline, kaetud tiibadelt kelp-, keskosast viilkatusega. Esi-ja tagakülje keskrisaliidid ning hoone otsad on astmikfrontoonidega, katuseräästa tõstab esile mašikuliifriis. Esikülje frontoonil on v. Stackelbergide dolomiidist omanikuvapp, paarisakendel pikad karniisiliistud. Varikatus ja rõduvõred olid valurauast. Vestibüülis on ažuurne aaderdatud puidust vahesein, anfilaadses järjestuses tubades historitsistlikud kahhelahjud ja -kaminad. (EA)

Ajalugu

1566. a läänistati Johannes Knorrile mõned Pädaste küla talud ning Pater noster ja Hanpus-nimelised laiud Suures väinas. Siit sai alguse Pädaste mõis, mille omanikeks on olnud pea kõigi tuntumate Saaremaa aadlisuguvõsade esindajad (Knorring, Rosen, Vietinghof, Aderkas, Buxhövden, Stackelberg, Bock).
17. saj lõpus oli Pädastes lisaks puidust härrastemajale ja kõrvalhoonetele veel suur viljapuuaed.
Mõisa praegune peahoone on ehitatud 1875. a.
1934. a kasutas mõisa härrastemaja eriotstarbetalu pidaja.
1946-47.a kasutati möisahoonet hobulaenutuspunktina, hiljem asus siin kalakombinaat. Alates 1951. a-st oli mõisahoones Pädaste Invaliidide Kodu.

Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid on tähistatud KKT lisas 1.

kaardid: