Mälestise nimi Lööne mõisa park

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Saaremaale tüüpilise regulaarstiilis planeeringu ja taimestikuga mõisapark.

Kirjeldus

Väike 1,2 ha regulaarkujundusega park on olnud ümbritsetud kiviaiaga, mis on ka suuremalt jaolt säilinud. Peahoonest ida pool on näha ka aiamaad ümbritsenud kiviaia jalg. Pargi lääneosa on teega läbi lõigatud, endise pargi kohal on aiamaa ja majad.
Häärberi ees on näha endise sissesõidutee koht, seda mõlemalt poolt ääristanud pärnadest on mõned säilinud. Uuemal ajal rajatud tee, mis teeb ringi ümber peahoone, on ääristatud hobukastanitega. Peahoone taga on tähelepanuväärne saarte grupp. Mõisahoonest ida poole viivat teed ääristab tihe lumimarjahekk.
Sissesõidutee läänepoolses servas on ümar kõrgendik ning selle peal asunud neljakandilise põhiplaaniga paviljon. Kõrgendik on olnud kujundatud majaga paralleelsetes ridades istutatud vahtrate ning ebajasmiinide abil.
Pargis kasvab 23 taksonit, s.h. 11 võõrliiki puid- põõsaid. Domineerivad : vaher, saar, pärn.
Tähelepanu väärivad puud: harilik hobukastan h 15,5 m; ü 287 cm, harilik saar h 29 m; ü 320 cm. Võsa all kasvab palju metsistunud kollaseid tulpe jt mõisaaia-lilli.
(pargiankeet, 2002)

Rajatud ilmselt peale härrastemaja valmimist 19.s. algul.