Mälestise nimi Ikoon "Pühad Sakarias ja Eliisabet" KKRJ EAÕ kirikust, 19.saj. II pool (õli, puit)

Mälestise tunnus

Ikoon kuulub iseloomuliku esemena õigeusu kiriku kunstipärandi hulka, olles ühtlasi näidiseks õigeusu ikoonimaalis viimastel sajanditel levinud portreelise maaliviisi kohta.

Ajalugu

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1998. a. Kirikusse on ikoon toodud 1834-1956 tegutsenud Kõikide Kurbade Rõõmu Jumalaema kirikust.

Materjal: õli, puit.
Dateering: 19. saj. keskpaik
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoonil on kujutatud Ristija Johannese vanemad preester Sakarias ja tema naine Eliisabet (Св. св. Захария и Елизавета). Ristija Johannese sünnilugu kirjutab Luuka evangeelium (Lk 1,5jj.; 1,57jj.; 3,1-20). Sakarial ja Eliiisabetil polnud lapsi ja nad olid juba eakad. Kui Sakarias kord templis Issandale suitsutusohvrit tõi, ilmus talle peaingel Gabriel, kes kuulutas ette Johannese nimelise poja sündi nende peresse ning talle usaldatavat ülesannet - käia maailmas Jeesuse eel. Sakarias ei uskunud ingli ettekuulutust ja kaotas seetõttu kuni lapse sünnini kõnevõime. Kui aeg täis sai, tõi Eliisabet ilmale poja, kellele ema käsul pandi nimeks Johannes. Nüüd sai Sakarias tagasi oma kõnevõime, kiitis Jumalat jakuulutas prohvetina Johannesele pandud ülesandest. Võib oletada, et Eliisabeti käes oleva avatud raamatutekst toob ära Sakariase kiidulaulu.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane