Mälestise nimi Ikoon "Kaasani Jumalaema", 19.saj. (õli, puit)
Mälestise vana number 10 III 12 a-16

Mälestise tunnus

Ikoon kuulub iseloomuliku esemena õigeusu kiriku kunstipärandi hulka, olles ühtlasi näidiseks õigeusu ikoonimaalis viimastel sajanditel levinud portreelise maaliviisi kohta.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1998. a.

Tehnika: temperamaal.
Dateering: 19. saj. lõpp
Mõõtmed: 31,5 x 27 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kujutis "Kaasani Jumalaema" (”Богоматерь Казанская”) on Ema ja Lapse spetsiifiline Vene tüüp. Legendi kohaselt ilmus 1579. a. Ivan Julma vallutuse järgses Kaasanis väikesele tüdrukule unes Jumalaema, kes käskis tal ühes teatud kohas maad kaevata. Kaevatigi ning leiti uus Jumalaema ja Kristuslapse ikoon, mida hakati nimetama “Kaasani Jumalaemaks”. Ikonograafiliselt eristatab seda tüüpi Jumalaema kujutamine büstina ning Kristuslapse frontaalse kujutise paiknemine temast vasakul.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane