Close help

Mälestise koond lehelt saab tutvuda mälestise andmetega. Avada asukoha kaarti, mis tuleb Maa-aameti süsteemist. Vaadata ja avada pilte mälestise kohta.

Mälestise nimi Ikoon "Apostlid Peetrus ja Paulus" kappraamistuses, 19.saj. lõpp (tempera, puit)
Mälestise registri number 21273
Mälestise tüüp Vallasmälestis
Mälestise liik kunstimälestis
Arvel 09.02.1999
Registreeritud 15.03.1999
Mälestise vana number 10 III 12 a-20

Paikvaatlused(2)

Seisund: rahuldav

Paikvaatluse kuupäev: 12.04.17

Menetleja: Kunstipärandi nõunik, Grete Nilp

Märksõna(8)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus


Ikoon kuulub iseloomuliku esemena õigeusu kiriku kunstipärandi hulka, olles ühtlasi näidiseks õigeusu ikoonimaalis viimastel sajanditel levinud portreelise maaliviisi kohta.

Sisestatud: 07.06.2006.

Ajalugu


Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1998. a.

Sisestatud: 01.05.2006.

Vallasmälestise kirjeldus


Materjal: puit, tempera.
Tehnika: temperamaal.
Autor, valmistamise koht: -
Dateering: 19. saj. lõpp
Mõõtmed: 31 x 26 cm, kappraamistus 70 x 55 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): -
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoonil on kujutatud apostlid Peetrus ja Paulus (Св. Св Апостолы Петр и Павел) Ta oli koos Jakoobus Vanema ja Johannesega Kristusele vaimselt kõige lähedasem jünger. Näib, et apostlite seas oli Peetrus eeskõnelejaks. Peetruse kutsumist apostliks kirjeldab Matteuse evangeelium. Jeesus kutsus teda endaga ja lubas temast teha inimeste püüdja (Mt 4, 18-20). Peetrust mainitakse evangeeliumides sageli. Peetruse elust pärast Kristuse taevaminekut räägitakse Apostlite tegude raamatus.Peetrus kuulutas Sõna Väike-Aasias, põhiliselt Antiookias. Hiljem läksta Rooma, kus asutas arvatavasti esimese sealse Kristuse koguduse. Pärimuse järgi töötas Peetrus Roomas 25 aastat, enne kui ta süüdistuse peale kinni võeti ja pärast piitsutamist pea alaspidi risti löödi. Viimast tehti Peetruse enda soovil, sest ta ei pidanud end vääriliseks surema sarnaselt Kristusele. Ikoonil hoiab apostel käes taevariigi võtmeid. Paulus ei kuulunud Jeesuse kutsutud jüngrite hulka. Ta oli Sauluse -
- nimelise mehena hoopis kristlaste tagakiusajate seas, kui teda ootamatult tabas pöördumine. Nüüd sai ta endale nimeks Paulus ja temast sai 1. sajandil elanud Jeesuse järgijatest kõige tuntum apostel tänu "Apostlite tegude raamatule" ja paljudele väidetavalt tema sulest pärinevatele kirjadele Uues Testamendis. Ka Paulus suri pärimuse kohaselt hukkamissurma, mis viidi läbi keiser Nero tagakiusamiste ajal aastal 64. Ikoonil kujutatakse Pauluse käes mõõka, mis oli tema hukkamisvahendiks.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane

Sisestatud: 24.04.2008.