Mälestise nimi Kroonlühter kolmekümne kuue tulega Tartu Ülikooli kirikust, 19.saj. (pronks, kullatud)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Muinsuskaitse all on ese näidisena tolle perioodi kiriklikust tarbekunstist.

Ajalugu

Algselt paiknes kroonlühter Tartu Ülikooli kirikus, kust see 1947. aastal koos muu kirikuinventariga Põltsamaale koliti.
Muinsuskaitse all alates 1982. a., Jõgeva raj. kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 208.

Materjal: pronks, messingplekk.
Tehnika: kullatud, stantsitud, valatud.
Dateering: 19.sajand
Mõõtmed: Mõõtmine asukoha tõttu raskendatud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kroonlühter on pronksist valatud, kaunistatud messingplekist stantsitud taimemotiividega ja kullatud. Lühter on stiililt eklektiline ja valmistatud 19. sajandil.
Kaherealine kroonlühter on kolmekümne kuue tulega. Alumise krooni moodustavad kuus viieharulist põhihaara. Ülemises kroonis on kuus haara – igaüks ühele tulele. Haarad on S-kujulise vormiga, kaunistatud viinapuu väänalde ja lehtedega. Lilleõitena kujundatud rasvataldrikud hoiavad kellukakujulisi ornamenteeritud küünlapiipe. Tüvese haarasid kandev allosa on kujundatud kõhuka peenekaelalise laia servaga vaasina. Kogu tüves on ehitud akantusornamendiga, alumises otsas paikneb sibulataoline nupp. Tüvese ülaosas kinnitusaasa juures on kuus akantuselehe motiividega ehishaara.

Kroonlühter on seatud elektrile.
Asukoht: pikihoones läänepoolne.