Mälestise nimi Uks, O. W. Heinrichson, 1839 (puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Ehitis, Hoone, Uks.

Mälestise tunnus

Maarja kabeli tiibukse muinsusväärtus põhineb tisleritöö meisterlikkusel. Ta on uusgooti stiilis interjööri kaunimatest elementidest kirikus. (L.Krigoltoi, 2001)

Kirjeldus

paekiviportaaliga ümbritsetud teravkaarne tiibuks on sise- ja välisküljelt erineva kujundusega. Põhikonstruktsioonilt gooti tüüpi, st. vertikaallaudadest uksed on kahelt poolt tugevdatud laia põikraami ja küljeraamidega, kusjuures kogu viilungipind on dekoreeritud madalreljeefsete puidust panustega. Pikihoonepoolsed küljed on kaetud reljeefse puidust ornamendiga. Ülevalpool ukselehe keskset põikraami on motiiviks hilisgooti roosaken koos segmentkaartest teravatipuliste siirudega, mis kummalgi uksetahvlil põhikujundite osas on sümmeetriline, väiksemates detailides aga erinev. Alumine osa (üksikmotiividelt jällegi ukselehtedel erinev) on iluliistuga jaotatud ruuduliseks siirudekooriga pinnaks, millest eristub sümmeetriliselt kummalgi lehel ornamentaalne rist. Keskel, s.o. ukselehe põikraamil on kolmes reas messingist madalreljeefsetest üksikutest gooti kirjatähtedest saksakeelne tekst. Kabelipoolsete ukselehtede ülemistel viilungitel on mahult ühesuurune oliivilehtede ja –marjadega kaunistatud raamistuses figuraalne kompositsioon ülespoole looklevas leheväädis. Vasakul tahvlil on lehestikus tiivuline draakon meesfiguuriga, härg, lõvi ja torupilli puhuv mees. Paremal uksetahvlil on näha naisreljeef maoga, keskel lammas ja sokk, allpool karjane vilepilliga ja lehestikust väljavaatav hunt. Ukselehtede alumised viilungid on ühesugused: kivimüüri imiteerival pinnal on kolm reljeefset teravkaart rõngaskoputiga. Vasakus tahvlis on lukuauk. Ukselehe põikraam on pealt kaetud ümaralt profileeritud liistuga. Ukse alläär on panustatud reljeefse maoga ja ukse bambusvarrest katteliistu lõpetuseks on skarabeusi reljeef. (L.Krigoltoi, 2001)

Asukoht kirikus: S-löövis, Maarja kabeli peauks

Mälestiseks tunnistatud aastast 1983 - obj. nr. 645-K

Materjal: puit (tamm), lakk, messing, raud.
Tehnika: tisleritöö, nikerdatud, graveeritud, sepistatud.
Autor, valmistamise koht: Friedrich Ludwig von Maydelli kavand, J. Wackeri teostus, Tallinn
Dateering: kavand 1828, kingitud 1839
Mõõtmed: üldh 343 cm, üldlaius 189,6 cm, max paksus 19 cm; messingplaadi h 6, 5 cm, laius 10 cm. Käepidemete h 15 cm, sügavus 9 cm. Messingtähe h 1,5 cm; portaali üldlaius 236 cm, sügavus 72,5 cm, paksus 30 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): ukselehe põikraamil on kolmes reas messingist madalreljeefsetest üksikutest gooti kirjatähtedest saksakeelne tekst:
Bewahre deinen Fus wenn du zum Hause GOttes gebest,ú.kome das du hörest,das ist besser ?enn der ?arren Opfer,denn sie wissen nicht was sie Böses thun. Pr:W-7 (vasakpoolsel)
W?nn der GOtt ein Gelübde thust, so verzeuch es nicht zu halten den Er hat keinen Gefallen an den Harren Was du gelob?st das halte. P:v:3 (parempoolsel). (L.Krigoltoi, 2001)
Vasakpoolse ukselehe siseküljel on ristkülikukujuline messingplaat graveeritud kalligraafilise tekstiga: Otto Wilhelm Heinrichson den 25: July 1839.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): mõned ornamendi detailid irdunud: ülemisel meesfiguuril parem käsi puudu, osa akantuslehestiku tükke kadunud, härjal sarv katki, skarabeusi jalad irdunud. Kõrgematel pindadel kriimustusi ja täkkeid. Viilungi lauad on üksteisest lahti kuivanud (valguspraod). Osa messingtähti irdunud ja kadunud (L.Krigoltoi, 2001)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Sepistatud ukse suured raudhinged (4 tk). Messingist ukse käepidemed (2 tk pikihoone pool). Vasakpoolse ukselehe siseküljel on ristkülikukujuline messingplaat graveeritud kalligraafilise tekstiga, mis signeerib ukse valmimisaasta ja oletatavalt annetaja nime. Ukse valmistajaks on kunstiajalooline Mai Lumiste pidanud Tallinna tislerit ja kujurit J. Wackerit (L.Krigoltoi, 2001)