Mälestise nimi Laualühter kolme tulega, Oehme, 19.saj. (vask, hõbetatud)

Muinsuskaitse all on ese näitena 19. sajandil vabrikutööna valminud tarbekunstist.

Dateering: 19. sajand
Mõõtmed: h 56,6 cm, h monteerimata 37,6 cm, laius 40,5 cm, kabja ø 18,5 cm
Märgid (meistrimärgid): Kabjaplaadi alla on pressitud vabrikumärk:
Oehme
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Laualühter on vasest valatud ja trugitud ning hõbetatud. Kujundusstiili põhjal võib eseme oletatava valmistusaja paigutada 19. sajandisse.
Kolmele küünalale mõeldud laualühter on vormilt sihvakas – vastava mulje kujundab kõrgusesse püüdlevate külgmiste küünlahaarade tagasihoidlik hargnemisulatus. Laualühtri kabi on ümmarguse põhiplaaniga, tüves – klassikalise vormiga. Tüvese baluster (paisutatud keskosa) on kitseneva suudmega vaasi taoline, mida katab pisut längus servaga õhuke seibikujuline detail. Kuna laualühter on monteeritav, võib kolmeharulise ülaosa eemaldada ja kasutada lühtrit ühe küünla jalana. Sel juhul täidab viimati kirjeldatud detail rasvataldriku funktsiooni. Sellele kinnitub laiaservaline küünlapiip, mille allosa on järsult paisutatud. Nimetatud küünlapiibu peale on monteeritud laualühtri kolmeharuline küünalde kandeosa. Külghaarad on kujundatud väänlevas taimornamentikas. Rasvataldrikud on längusservalised, küünlapiibud sarnanevad eelpool kirjeldatule. Küünlajalga kaunistavad laiad helmisvööd, mis korduvad kabjal ning rasvataldrikute ja küünlapiipude servadel.