Mälestise nimi Vaip, R.Sepp, 1956 (villane)

Kunst, Objekt, Tekstiil, Kirikutekstiil.

Muinsuskaitse all on ese näidisena tolle perioodi tarbekunstist.

Muinsuskaitse all alates 1982. a., Jõgeva raj. kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 244.

(Kirjelduse koostas Külli Erikson 2001.aastal.)

Kirjandus

Herbert Kuurme. Pildikesi Põltsamaa ajaloost. Kiriku ehitamine. II osa. Põltsamaa 2001, lk 127-128, 132-133.

Materjal: villane lõng.
Autor, valmistamise koht: Valmistatud kunstnik Rudolf Sepa kavandi järgi kohalikus käsitöökombinaadis (meister Paula Roosvald, kudus Aino Välbe-Meerits).
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Kulunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Vaip on kootud jämedast villasest lõngast. Vaip pandi kirikupõrandale 1957. aasta Nelipühiks (16. maiks). See katab põranda pikihoone vahekäigus, kooriruumis ja kooriossa viivatel trepiastmetel.
Vaip on kujundatud rahulikus värvigammas, üldtoonideks punakaspruun ja oliivroheline. Kooriosas vahelduvad vaiba toonid pruuni, punakaspruuni ja helebeeži vahel, III trepiastmele kujundatud südamed on ka punased ja kollased. I trepiastet kaunistavad tumepruunid narmad, II – rohelised ja III – punased narmad. Vaiba muster on kujundatud nelinurkse geomeetrilise ornamendiga. Kooriruumi viivatel trepiastmetel on usu, lootuse ja armastuse sümbolid – esimesel trepiastmel ristid, teisel – ankrud ja kolmandal – südamed.

Kirjandus: H. Kull. Põltsamaa kiriku taastamisest.II. – Vooremaa, 06. 11. 1990.