Mälestise nimi Ikoon "Apostel Paulus", 19.saj. II pool (õli, puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Ikoon kuulub iseloomuliku esemena õigeusu kiriku kunstipärandi hulka, olles ühtlasi näidiseks traditsioonilisest ikoonimaalist.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1981. a.

Materjal: puit.
Tehnika: temperamaal.
Dateering: 19. saj. viimane kolmandik
Mõõtmed: vm. 60 x 24,5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Ikonostaasi II reas (5).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikonostaas on maalitud 1870. aa. valminud kiriku jaoks. Apostel Paulus (св. апостол Павел) ei kuulunud Jeesuse kutsutud jüngrite hulka. Ta oli Sauluse-nimelise mehena hoopis kristlaste tagakiusajate seas, kui teda ootamatult tabas pöördumine. Nüüd sai ta endale nimeks Paulus ja temast sai 1. sajandil elanud Jeesuse järgijatest kõige tuntum apostel tänu “Apostlite tegude raamatule” ja paljudele väidetavalt tema sulest pärinevatele kirjadele Uues Testamendis. Ka Paulus suri pärimuse kohaselt hukkamissurma, mis viidi läbi keiser Nero tagakiusamiste ajal aastal 64. Ikoonil kujutatakse Pauluse käes mõõka, mis oli tema hukkamisvahendiks. Mitmete Uue Testamendi raamatusse koondatud kirjade autorina hoiab Paulus kaenla all raamatut.