Mälestise nimi Ikoon "Jumalaema Kolmekäeline kuju", 19.saj. II pool (tempera, puit, messing)

Menetleja: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor, Ülle Jukk

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Objekt, Maal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Ikoon kuulub iseloomuliku esemena õigeusu kiriku kunstipärandi hulka, olles ühtlasi näidiseks õigeusu ikoonimaalis viimastel sajanditel levinud portreelise maaliviisi kohta.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1981. a., varastatud 9. 22- 08. 1994. a.

Materjal: messing, puit.
Tehnika: hõbetatud, kullatud, stantsitud, temperamaal.
Dateering: 19. saj. viimane kolmandik
Mõõtmed: 40,5 x 31,7 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tegemist on "Kolmekäelise Jumalaema" (Богоматерь Троеручица, kr. Tricheirusa) ikooniga. Ikonograafia lähtub jutustusest selle kohta, kuidas paljude Jumalaema auks kirjutatud hümnide autoril Damaskuse Johannesel (surn. u. 750. a.) pildieitajast keisri Leon III poolt käsi maha raiuti. Johannes haaras maharaiutud käe ning palvetas selle pärast Jumalaema ikooni ees, mispeale käsi oma kohale tagasi kasvas. Kirjeldatud ime mälestuseks on sellele Jumalaema ikoonitüübile lisatud kolmas käsi.