Mälestise nimi Tornikell, annetatud 1922 (malm)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Kell, Tornikell.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastuomane näide 20. sajandi I poolel valmistatud kellast ning näide tuntud Bochumi tornikellade tööstuse toodangust.

Ajalugu

1923.aasta sügisel paigaldati Ruhrimaal valatud kellad (2). Neist suurem kannab kirja, et Pauluse kogudus kingib selle kirikule koguduse 12. ja kiriku 5.aastapäevaks. Väiksemal kellal on piiblisalm. - M. Eimre. Ajalooline õiend Tartu Pauluse kiriku kohta. Tallinn 1991, lk 9 (õiend paikneb MKA arhiivis, A-2820)

Aruanded

Tartu Pauluse kiriku kellasüsteemi restaureerimise, rekonstrueerimise ja elektrifitseerimise kava. Koostaja Tooma Mäeväli. 2013
Tartu Pauluse kiriku kellasüsteemi restaureerimise, rekonstrueerimise ja elektrifitseerimise aruanne. Koostaja Toomas Mäeväli. 2014

Materjal: teras.
Autor, valmistamise koht: Bochumer Verein, Bochum
Mõõtmed: kõrgus 130 cm, läbimõõt 143 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Küljel reljeefne tekst: "TARTU PAULUSE KOGUDUS OMA KALLILE KIRIKULE JUMALA AUKS 1922. AASTAL KOGUDUSE XII JA KIRIKU V. AASTAPÄEVA PUHUL."
Teisel pool: "MA OLEN HÜÜDJA HÄÄL. TEHKE TASASEKS ISSANDA TEE: JOH.EV.1.29."
Ülal: "GEG.V.BOCHUMER VEREIN I. BOCHUM 192..."
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kiriku tornikellad pühitseti 13. detsembril 1923, valmistati 1922.a.