Mälestise nimi Kinohoone ja endise kino Gloria Palace säilinud interjöörid ja restoran Astoria interjöör, F. Skujins, A. Wladovsky, A. Maasik, 1926.-30. a, 1991. a
Mälestise liik ajaloomälestis, ehitismälestis

Menetleja: TLPA MO kunstimälestiste peaspetsialist, Maarja Tomps

Märksõna(7)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Meelelahutushoone, Kinomaja, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Hoone on üks erilaadsemaid näiteid 19. sajandi ja 20. sajandi I poole arhitektuuristiilidest ning omab ajaloolise kultuuriasutusena olulist kultuuriajaloolist väärtust.

Kirjeldus

Historitsistliku hoone fassaadil on rõhutatud pseudoportikus, dekoratiivne kuulidereaga sakmestik, baroksed katusetornid – autoriks Jaan Koort (1883–1935). Keldrikorrusel asunud baar-varietee sisustus art déco stiilis Aleksandr Vladovskilt (1876–1950) – seintel lopsakad lillekorvid, girlandid jm. Salongiruum kuustahukas, mis liitub kaheksatahulise saaliga, mille keskel sammastega eraldatud ja kupliga kaetud ovaalne tantsuruum. Teisel korrusel asub teatrisaal, mille laes on pronksist kipsornamendiga ümbritsetud 13 laemaali, neist kuus teostatud õlitempera-tehnikas lõuendile ja seitse sekko-maalina krohvil. Maalingute autoriks Läti kunstnik Hermanis Grinbergs (1888–1928) 1926. aastal, 1957. aastal restaureeris need Ilmar Ojalo (1910–1989).

Asukoha kirjeldus

Kinoteater asub Vabaduse väljaku lõunaserval, Roosikrantsi tänava, Kaarli puiestee ja Pärnu maantee vahelisel alal, Vabaduse väljaku poolses hoonetekompleksis.

Ajalugu

Endine luksuslik esinduskino „Gloria Palace“ ehitati 1926. aastal L. Fallsteini ja AS „Royal Films“ projekti järgi. Hoone arhitektiks oli Frīdrihs Kārlis Skujiņš (1890–1957), kes oli eelnevalt projekteerinud luksusliku Riia kino "Splendid Palace" (1923). 1930. aastatel tegutses hoone keldris tantsulokaal „Dancing Palace Gloria“. 1944. aastatel tehti juurdeehitus hoovile. Suuremaid ümberehitustöid teostati keldrikorruse ruumides ka 1947. aastal.

OÜ Restauraatorprojekt. (2002) Muinsuskaitse eritingimused. Vabaduse väljak 5. TKVA Toimik N9-1555A
Pihlak-Lindmaa, S. (1999) Arhitektuuriajaloolised eritingimused. Vabaduse väljak 5. TKVA Toimik N3-4049C
Veisserik, T. (1974) Arhitektuuriajaloolised eritingimused. Võidu väljak 5. TKVA Toimik N3-4049-A
Buka, O. Latvijas arhitekturas meistari. Riga : Zvaigzne ABC, 1995

- Vene teatris leiti vanad maalingud
- Vene Draamateatri maja avatakse mais endisaegses hiilguses
- Vastavatud Vene Draamateater tahab ületada rahvuslikud piirid
- "Vene draamateatri maja avatakse mais endisaegses hiilguses!, artikkel, 04.03.2006, Eesti Päevaleht
- "Vene draamateater ärkab järgmisel nädalal ellu", artikkel, 01.08.2006, Eesti Päevaleht
- "Vastavatud Vene Draamateater tahab ületada rahvuslikud piirid", artikkel, 14.08.2006, Eesti Postimees
- "Kinoteater tuleb tagasi", artikkel, 17.08.2006, Eesti Ekspress