Mälestise nimi Maja interjöörid tervikuna, L. Zaporožets, S. Uusbek, 1982

Märksõna(24)

Kunst, Materjal, Tekstiil, Puit, Metall, Tavametall, Kivi, Klaas, Nahk, Samet, Kristall, Kips, Objekt, Küttekeha, Skulptuur, Valgusti, Maal, Monumentaalmaal, Seinamaal, Vitraaž, Sisustus, Mööbel, Ehitis, Hoone.

Mälestise tunnus

Juugendist ja art deco'st lähtuv postmodernistlik ruumikujundus, sh mööbel, valgustid, maalingud ja kunstiteosed on loodud nn Pulmamaja funktsiooni arvestades ning lähtuvalt hoone stiilist ja ajastu tehnilistest võimalustest. Sisekujundus ja selle juurde kuuluv vallasinventar on Eesti 1970.-1980. aastate postmodernistliku sisekujunduse oluline näide.

Kirjeldus

Sirje Uusbeki (s. 1945) 1971.a diplomitöö põhjal koostöös Leena Zaporožetsiga (1946-2009) 1982.a valminud sisekujundus soovib harmoneeruda arhitektide Vassiljevi ja Bubõri projekteeritud majaga. Originaalse juugendist ja art deco'st lähtuva postmodernistliku ruumikujunduse loomisel ei saanud lähtuda algsest sisekujundusest, sest vastavaid projekte pole säilinud ning seepärast kasutati fantaasiat ja Eestis olemasolevat kunstiajaloolist kirjandust. Kaasaegne kriitika suhtus interjööride stiliseeringusse positiivselt. M. Kalmu arvates esindab sisekujundus 1970. aastatest esilekerkinud ideoloogiat, millest lähtuvalt autor pakub enda kujutlust ajaloolisest stiilist (vt A. Kurg. Taastatud interjöör laastatud interjöör. - Eesti XX sajandi ruum. Tallinn, 2000, lk 332).
1970.aastate alguses tuli „Kommunaalprojektile“ tellimus Pärnu maantee endise Lutheri villa ümberkujundamiseks administratiivhoone tarbeks. Originaalne plaanilahendus ega selle projekt pole säilinud. 1940.a villa natsionaliseeriti ja seal tegutses sõja lõpuni lastehaigla. Märtsipommitamisel sai maja tabamuse ja hävis pea kogu interjöör. Pärast sõda kohandati hoone elukorteriteks. 1956.a asus hoonesse uuesti lastepolikliinik. Pulmamaja projekteerimist alustati uue plaanilahenduse koostamisega. Ants Raid ja S. Uusbek jätsid alles vaid kandvad seinad ning nägid ette olemasolevate vaheseinte lammutamise. Peatrepp projekteeriti hoone tagafassaadi keskele, idatiivas säilitati originaalne trepikoda. 1971.a oli S. Uusbek ERKIs jõudnud viimasele kursusele ja esitas plaanilahenduse projekti ka oma lõputööna. Seejärel jäi projekt seisma, sest ministeeriumil puudus ehituseks raha.
1977.a asus S. Uusbek tööle „Kommunaalprojekti“ juurde asutatud Teatrite Liidu projekteerimisbüroosse, kus 1978.a alustati „Draamateatri“ sisekujunduse projekteerimist. Samal aastal jätkati „Kommunaalprojektis“ Pulmamaja kavandamist. Sisekujundus telliti Kunstikombinaadilt, kust L. Zaporožets tegi koostööpakkumise S. Uusbekile. Sisekujunduse jooniseid pole autor säilitanud.
Sisekujundus lähtus hoone juugendarhitektuurist, kuid tulemuseks oli fantaasial ja kujutlusel põhinev juugendi rekonstruktsioon. Sisekujunduse projekti tööjaotus oli järgmine: suurema osa majast tegi S. Uusbek, kolmanda korruse tööta läbi L. Zaporožets. Sisekujundusega anti välisuste ja akende ning mööbli disain. Kunstikombinaadist kujundas vitraažaknad Dolores Hoffmann (s. 1937), seina- ja laemaalingud Eeva-Aet Jänes (s. 1942) ja klaasist valgusti šampanjasaalis Mare Soovik-Lobjakas (s. 1942). Metallist valgustite tegemiseks kaasati Tallinna Polütehnilise Instituudi teadusliku uurimise sektori konstrueerimis-eksperimentaalosakonna metallikunstnik Maire Morgen-Hääl (s. 1939).
Sisekujunduse realiseerimisel tuli olla järelandlik ja leidlik, arvestada piiratud materjalivaliku ja kohaliku tööstuse tehniliste võimalustega. 1970.aastatel modernistlikku kastmööblit tootnud tööstuse jaoks oli juugendi voolujoonelisuse ja kerguse saavutamine tõeline väljakutse. Voolavat joont õnnestus saavutada vaid üksikutes puitdetailides, nt peasissepääsu tuulekoja kukeharjakujulises viilus, mis sarnaneb maja fassaadiviiluga. Mööbli vormid jäid juugendile võõralt raskepäraseks. Metallvalgustite ja trepikäsipuude kujundamisel on M. Morgen-Hääl saavutanud parema tulemuse, sest sai kasutada TPI vilunud meistrite abi ning töö teostamises vahetult kaasa rääkida. Morgen-Hääle kujundatud mustad lambid on valmistatud alumiiniumist ja värvitud. Vasekarva lambid on valmistatud messingist. Hästi on õnnestunud ka Mare Soovik-Lobjakase kujundatud klaasist valgusti keldrikorruse Šampanjasaalis. Saali funktsiooniga sobitub hästi ka Erik-Arne Uustalu (s. 1936) metallpannoo, mis valmis Mustamäel asunud Perekonnaseisuaktide Büroo avamise puhul ja toodi Pulmamajja alles hiljem. Pulmamaja II korruse abielude registreerimise saalis eksponeeriti 1994. aastani ka Elmar Kitse 1955.a valminud maali „Pulmakombed“ (kultuurimälestis nr 1580), mis on deponeeritud Tallinna Linnamuuseumisse.
Sisekujundus valmis ilmselt 1982.a lõpuks (vt TLA.R-1.1-II.256552, 284 Tallinna Perekonnaseisuosakonna Pärnu mnt. 67 kapitaalremondi käik. 23.09.1982.a.)

Allikad

A. Kurg (2000). Taastatud interjöör - laastatud interjöör. - Eesti XX sajandi ruum. Näitus Rotermanni Soolalaos 17.12.1999-6.02.2000. Koostanud L. Lapin. Tallinn, 2000, lk 332
TLA.149.2.2065 Kinnisvaratoimik nr. 1302, Pärnu mnt. 67. 1941-1944.a.
TLA.R-413.5.7363, Toimik 8562 Pärnu mnt 67. 1953-2003.a.

Materjal: metall, puit, nahk, klaas, tina, messing, teras, alumiinium, vask.
Tehnika: tisleritöö, fresko, sepistatud, puhutud.
Autor, valmistamise koht: Sirje Uusbek, Jelena Zaporožets, Tallinn
Dateering: 1980-1982
Mõõtmed: täpsustatud väärtuslike detailide inventuuriga 2016.a (Enne OÜ)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Sündide registreerimise saali erkeri vitraažakna keskmise osa parempoolsel alumisel ruudul tekst: "1982.a; autor: D. Hoffmann; meister: B. Morejev; interjöör: S. Uusbek, L. Zaporožets; klaas: Riia kombinaat „Maksla“; teostas: Kunstitoodete kombinaat „ARS“; tellija Tallinna Linna Täitevkomitee". Fuajee tuulekoja vasakpoolse freskomaali (kaks meest ja luik) alumises osas "EJänes 1982".
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Sisekujunduse autorid Sirje Uusbek ja Leena Zaporožets, valgustid Maire Morgen-Hääl, vitraažid Dolores Hoffmann, seina- ja laemaalingud ja -maalid Eva-Aet Jänes, šampanjasaali klaasist valgusti Mare Soovik-Lobjakas, metallist pannoo Erik-Arne Uustalu