Mälestise nimi Ikoon "Jumalaema - Põlematu põõsas", 19.saj. II pool (tempera, puit, messing)
Mälestise vana number K 107

Materjal: puit, tempera, messing.
Tehnika: temperamaal.
Dateering: 19. saj. II pool
Mõõtmed: vm. 34,5 x 30 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoonitüüp ”Jumalaema – Põlematu Põõsas” (Богоматерь – Неопалимая Купина) on inspireeritud 2. Moosese raamatust (2 Ms 3,2), kus Issanda ingel ilmus Moosesele tuleleegis keset kibuvitsapõõsast, mis aga ära ei põlenud. Kirikuisad tõmbasid paralleeli tules põlematu põõsa ning Jumalapoja sündimisel neitsilikkuse säilitanud Jumalaema vahele. Ikoonil on Jumalaema ja Laps paigutatud kahest rombist moodustatud kaheksaharulise tähe keskele (kaheksa on sümboolselt täiuslikkuse arv). Jumalaema rinnal kujutatakse veelkord Kristust, kuid nüüd juba Ülempreestrina. Alumise rombi nurkadesse on paigutatud nelja evangelisti sümbolid, pealmise rombi nurkades kannavad inglifiguurid Jumalaema sümboliseerivaid esemeid. Ikooni nurkadesse on paigutatud Vana Testamendi stseenid, milell on sümboolne seos Jumalaema neitsilikkusega: ülal vasakul ilmub ingel Moosesele põlematus kibuvitsapõõsas, mille taustal kujutatakse Jumalaema Kristuse tähisega (2 Ms 3,2); paremal ülal ilmub Jesajale nägemus Kristus-Immaanuelist (Js 7, 14); all vasakus nurgas seisab Hesekiel suletud värava ees, millest on sisenenud ainuld Issand (Hs 44, 1-2); alla paremal näeb Jaakob oma visiooni taevaredelist ja sellel kõndivatest inglitest (1 Ms 28, 10-16).