Mälestise nimi Ikoon "Jumalaema uinumine"; 19.saj. II pool (tempera, puit)
Mälestise vana number K 141

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1978. a.
Varastatud 28. 10. 1999. a.

Dateering: 19. saj. II pool
Mõõtmed: vm. 41 x 36 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoonil on kujutatud “Jumalaema uinumine” (“Успение”). Tegemist on süžeega, mille aluseks on Jumalaema Uinumise püha (15. august, vkj. 28. august) liturgilised tekstid. Ikoonil kujutatakse surivoodil lamavat Jumalema, kes on uinunud viimsele unele. Ta lamab rahuliku näoilmega, käed ristatud. Lahkunu kohal seisab Kristus, ümbritsetuna mandorlast, mille tipus sirutab tiibu kuuetiivaline seerav. Kristus hoiab käes Jumalaema kehast lahkunud hinge, mida kujutatakse Neitsi valgeid säravais rõivais minifiguurina. Ikooni ülaosas on kujutatud kahte eri ajal aset leidnud sündmust. Kahel pool toimetavad inglid pilvede kohal maailma eri paigus töötanud apostlid. Keskel tõstavad inglid aga Taevasse medaljoni, milles kujutatakse troonil istuvat Jumalaema. Taevas on teda vastu võtmas inglihulgad. Ikooni allosas paiknevad Jumalaema leinajad kahe rühmana voodi peatsis ja jalutsis. Esiplaanil on kujutatud apostlid, nende taga seisavad peainglid ja esimesel sajandil suuremaid kogudusi juhtinud piiskopid. Kirstu ees on veel kaks persooni. Vasakpoolne neist on pisike Issanda ingel, kes hoiab käes mõõka, et peatada Jumalaema surnukeha rüvetada püüdvat juuti.