Mälestise nimi Skulptuur «Halastajaõde», A. Kaasik, 1939 (dolomiit)

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Eesti XX sajandi tuntud kujuri Aleksander Kaasiku dekoratiivskulptuur; kunstiväärtuslik näide Tallinnas harvast funktsionalistliku arhitektuuriga seotud ehitusplastikast

Halastajaõe rõivais kujutatud üldistava modelleeringuga naisefiguur

Algne asukoht Tõnismäe Polikliiniku Hariduse tänavale avaneva portaali varikatusel.
28. märtsil 2006 purunes katuselt allalangenud lumevalingust tänavale paisatuna seitsmeks suuremaks ning mitmeks väiksemaks tükiks ja killuks; paigale jäi vaid risttahukakujuline tugiplokk koos dolomiitaluse ning sellel asetsevate jalaosadega (vt. TKVA akt, 29.03.2006).
Peale purunemist ladustatud AS KAR-Grupp töökojas.

Muinsuskaitse alla võetud 1991 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 721

Materjal: dolomiit.
Tehnika: raidtehnika.
Autor, valmistamise koht: Aleksander Kaasik, Tallinnas
Mõõtmed: alus 60 x 60 cm, kõrgus 220 cm (inventariseerimisandmeil)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): oli AS Rauer poolt 1999 niiskust mitte läbilaskva valge värviga omavoliliselt üle värvitud (värv koos õhukese pinnakihiga irdus). 28. märtsil 2006 purunes katuselt allalangenud lumevalingust tänavale paisatuna seitsmeks suuremaks ning mitmeks väiksemaks
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): peale purunemist ladustatud. Originaali konserveerimine ja kunstkivist koopia valmistamine on Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti poolt tellitud restaureerimisfirmalt AS Kar-Grupp (teostus 2007. tööplaanis)