Mälestise nimi Puski kalmistu

Puski kalmistu on piirkonna ajaloolise väärtusega matmispaik.

Kirjeldus

Kalmistu üldpindala on 1,70 ha. Kalmistu välispiirideks on 1/3 ulatuses madal kivikuhjatis, ligikaudu 1/3 ulatuses on piirideks madal puitlippaed. Ülejäänud osas on Puski kalmistu piiratud puidust taraga. Puski kalmistul on kaks väravat. Põhjappoole avanev peavärav on puitpostidel lippvärav. Kalmistu tagumine, lõunavärav on suletav puitvõrega. Puski kiriku põhilised piirded on laotud omapärastest helekollastest põletatud tellistest, millede vahed on täidetud raiutud maakividega. Kalmistul paiknevad tööriistakuur ja veepaak. Vanemad kui II maailmasõja lõpp hauatähised ja piirded on: metallhauatähised - 89, sh sepiseid - 36; sepisaiad - 1; kivist hauatähised - 6.

Asukoha kirjeldus

Puski kalmistu asub Hiiumaal, Puski külas, Emmaste-Luidja maantee ääres, Puski õigeusu kiriku varemete ümber.

Ajalugu

Puski kalmistu täpne asutamise aeg ei ole teada. Puski õigeusu kirik, mis kalmistul paikneb, on ehitatud aastatel 1889-1891 arhitekt K. Nymani tüüpprojekti järgi. Kirik tegutses aastatel 1890-1951. 2005. aastal paigaldati surnuaiale kiriku ette kauaaegsete preestrite Vassili Verloki ja Kosma Laredei mälestuskivi. Kalmistul paikneb ka kaheksa Puski kooli õpilase haud, kes said surma 1945. aastal lõhkekeha plahvatuses.

Kaskor, Vello (2013). Hiiumaa kalmistud. Hiiumaa Muinsuskaitse Seltis väljaanne nr 1. Kärdla