Mälestise nimi Aino Kallase suvemaja

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Maja, kus suvitas ja kirjutas mitmed oma teosed kirjanik Aino Kallas.

Kirjeldus

Ühekordne viilkatusega palkmaja. Majal on rookatus, välisvoodriks puitlaudis ja esiküljel lahtine tuulekoda. Eluruumidega ühe katuse all on abihoone. Maja esiküljel on dolomiidist mälestustahvel kirjaga: "Kirjanik Aino Kallas elas ja töötas selles majas suviti 1924-1938".

Asukoha kirjeldus

Maja asub Kassari mõisast 0,8 km kaugusel Mäealuse külas, Kassari–Putkaste teest 150 m kaugusel kagusse.

Ajalugu

Maja laskis 19. sajandi lõpul ehitada Villem Tamm. Ta rentis vastvalminud elamu piirivalvekordonile. Hiljem elas majas V. Tamme tütar Helene Tamm, kellelt seda üürisid aastatel 1924-1938 suvitamiseks Aino ja Oskar Kallas. Mööbli Aino Kalda jaoks sellesse majja valmistas Kassari mees August Vahe.
Aino Kallas (1878-1956) oli soome-eesti kirjanik. Tema abikaasa Oskar Kallas (1868-1946) oli rahvaluuleteadlane ja diplomaat. Kassariga oli seotud Aino Kallase elu kõrgaeg, loominguliselt kõige viljakamad aastad. Kassaris kirjutas ta mitmed oma teosed ("Reigi õpetaja", "Hundimõrsja", "Püha jõe kättemaks"). Kassari motiivid kajastuvad ka tema hilisemas loomingus.