Mälestise nimi Kuri kalmistu

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Kuri kalmistu on piirkonna ajaloolise väärtusega matmispaik.

Kirjeldus

Kalmistu üldpindala on 0,97 ha. Kalmistu välispiirdeks on peaaegu kogu ulatuses puitlippaed kõrgusega 1,4-1,8 m. Osaliselt piiravad kalmistut külgnevatel kruntidel paiknevate kuuride tagaseinad või nende vaheline plankaed. Kuri kalmistul on kaks väravat. Peavärava moodustavad paepostid (0,6x0,6) avaga 2,2 m, millede vahel on sepisvõred. Sepisvõrede alumine kolmandik on väravate parema jäikuse tagamiseks kaetud plekiga. Kalmistu tagumisel küljel on puitpostidel jalgvärav avaga 1,2 m, mis on suletav puitvõrega. Kalmistul on peateele avanev kuur. Muud ehitised ja rajatised Kuri kalmistul puuduvad. Vanemad kui II maailmasõja lõpp hauatähised ja piirded: metallhauatähiseid - 204, s.h. sepiseid - 79; kivist hauatähiseid samast perioodist - 37

Kuri kalmistu asub Hiiumaal, Kuri külas, Kuri õigeusu kirikust 200 m Hellamaa suunas, tee ääres.

Ajalugu

Kuri õigeusu kogudus asutati 1885. aastal ning kirik ehitati ajavahemikul 1888–1891. Ka Kuri kalmistu rajamine jääb samasse perioodi. Kalmistu on kasutusel ka praegu.

Vello Kaskor, Hiiumaa kalmistud. Kärdla: Hiiumaa Muinsuskaitse Selts, 2013