Mälestise nimi M. Saare monument, A. Kuulbusch, arh. I. Volkov, 1982 (pronks, graniit)

Kunst, Materjal, Metall, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Eesti kaasaegse tunnustatud kujuri Aime Kuulbusch-Mölderi monumentaaltaies; novaatorlik ja stiilne näide Eesti 1980. aastate monumendikunstist; Tallinna linnaruumi esteetiliselt rikastav mälestusmärk Eesti silma-paistvale heliloojale Mart Saarele.

Helilooja Mart Saare pronksivalu portreemonument hallist graniidist soklil.

Asub Kadriorus, Narva mnt. ja A. Weizenbergi t. nurga haljasalal.

Muinsuskaitse all alates 1991 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 744
Aime Kuulbusch-Mölder (sünd. 1942) – kujur, loonud kunstiinimeste portreid; portreed kasutanud ka mälestussammaste kujundamisel (temalt ka Heino Elleri monument, vt. reg. nr. 2248).
Martti Soosaar. Ateljeeetüüde 2. Tallinn, 1990, lk. 33: Johann Köleri monumendi võistlusel jäi tema ja arhitekt Rein Luubi kavand teiseks... Mart Saare juubeliks sai aga tellimuse tema. Tallinlased on loomulikult näinud Mart Saare mälestusmärki Narva maantee ja Weizenbergi tänava vahelisel kolmnurksel haljasalal. See pole nii-öelda traditsiooniline büstmonument. Helilooja portreed ümbritsevad muusikat tabavalt sümboliseerivad oreli- ja lüüramotiivid. Selle ligi 4 meetri kõrguse kompositsiooni kui terviku loomisel oli Aime Kuulbuschil kaaslaseks Ike Volkov. Nii sai Tallinn 1982. aasta sügisel Mart Saare mälestusmärgi näol stiilse ja ümbrusega meeldivalt harmoneeruva kunstiteose. Aime Kuulbuschi meelest polnud see ainult tema suurim töö, vaid ka raskeim. Heliloojast tuli luua võimalikult elav ja sarnane tervik vaid fotode, mälestuste, kirjanduse ja muusika põhjal. Seepärast pidas skulptor eriti oluliseks Mart Saare õetütre Hilda Toomsalu soodsat hinnangut tööle. Vaid üks väike korrektuur suujoones sai tehtud, ja kõik.

Meedia

Aime Kuulbusch. - ETV saade sarjast kultuuriloojate loominguline portreteerimine. Režissöör Tiina Park. 08.07.1988

Materjal: pronks, graniit.
Tehnika: raidtehnika, valatud.
Autor, valmistamise koht: skulptor Aime Kuulbusch-Mölder, arhitekt Igor (Ike) Volkov
Mõõtmed: kõrgus ca 4 m
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): esiküljel valutekst: MART SAAR 1882 1963
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): patineerunud, kuju ja sokkel määrdunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): monument ja sokkel pronksist, sokkel hallist poleeritud graniidist. Sokli alus restaureeriti OÜ Raidkivi Ateljee (Paul Uibopuu) poolt 2003