Mälestise nimi Skulptuur «Krokodill», N. v. Glehn, u. 1908 (graniit, segu)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Nicolai von Glehni tegevusega seostuv ainulaadne kultuurilooväärtuslik pargiskulptuur.

Tsemendisegu abil graniiditükkidest kokku seatud sümboolne lohe.

Muinsuskaitse all alates 1991 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 753
Nicolai von Glehn (1841-1923), Nõmme linna rajaja. 1886 ehitas Mustamäe veerele omaenese projekti järgi keskaegset tüüpi lossi, alustas pargi kujundamist selle ümber. 20. sajandi algul hakkas põlisrahva auks sinna Kalevipoja kuju tegema. 1918 N. v. Glehn emigreerus, suri Brasiilias.

- Leho Lõhmus. Glehni krokodilli varjatud saladus. - Nõmme Sõnumid 11.10.2010
- Uwe Gnadenteich. Glehni pargis taastatakse Kalevipoja ja krokodilli kujud. - Postimees 3.06.2011

Materjal: paas, graniit.
Autor, valmistamise koht: Nicolai von Glehn, kohapeal
Dateering: umbes 1908
Mõõtmed: pikkus ca 7 m, kõrgus max. ca 1, 8 m, kõrgus koonu otsa juurest ca 170 cm, lõugade sirulaius ca 120 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): murenemist, samblikku, vetikat, keel määritud punase värviga; ümbritsevast sillutisest puujuuri läbi kasvanud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): ümbritsev sillutis paekivitükkidest. Tegelikult kujutab skulptuur lohe; välimuse järgi sai rahvasuus “Krokodilliks”. Kuju kuulub kokku “Kalevipojaga” (reg. nr. 2252, koopia reg. nr. 2253; inspireeritud lohega võidelnud saksa muinaskangelasest Siegfriedist). Sarviline muinasgermaani vägilase tüüpi hiigelkuju tekitas võõristust, sai Glehni kuradi nime; õhiti 1915. Lohe purustused piirdusid saba ja lõugade lühendamisega
Remonditud-restaureeritud OÜ Anestol poolt 2000.